Începe circul matineului. Două dintre cele 28 de echipe nu sunt sigure că se vor prezenta la meciurile primei etape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugurel Buga, vedeta eşalonului secund

Cam toate echipele din Liga a II-a au mari probleme financiare, aşa că este foarte posibil ca unele să se retragă din competiţie pe parcurs. La promovare se vor bate, probabil, Rapid Bucureşti şi Farul Constanţa, în Seria I, respectiv Gaz Metan şi FC Braşov, în Seria a II-a.

Dacă ar fi să ne luăm după bugetul declarat de patronul Valerii Moraru, de 1,1 milioane de euro, giuleştenii ar trebui să defileze prin Liga a II-a. Numai că la echipă au fost destule probleme în această vară. Daniel Pancu a plecat la Voluntari, Daniel Niculae şi Cristian Săpunaru au pus şi ei “tunurile” pe Moraru, preferând să fie şomeri decât să rămână în Grant, iar la nivelul băncii tehnice s-au petrecut mai multe schimbări în două luni decât în sezonul precedent. Ba a fost instalat Mihăiţă Ianovschi, ba Adrian Iencsi, ba Florin Marin, care a plecat la Timişoara cu mai puţin de o săptămână înaintea startului de sezon, iar în cele din urmă technician este Dan Alexa. Acum, cu el la timonă şi având un lot alcătuit în mare parte din străini, precum spaniolul Pulpo Romero (27 de ani), adus de la AEL Limassol sau congolezul Patrick N'Koyi (25 de ani), fost la Petrolul Ploieşti, giuleştenii vor începe sezonul care, foarte probabil, va fi echivalent cu o ruletă rusească pentru clubul înfiinţat în 1923: promovare sau desfiinţare! Contracandidata Rapidului la promovare va fi Farul Constanţa, echipă care se zbate în Liga a II-a încă din 2009. Constănţenii au investit însă enorm în această vară, după ce clubul a fost preluat de Consiliul Judeţean. Antrenorul Constantin Gache l-a readus pe Vasilică Cristocea (35 de ani), transferându-i în acelaşi timp şi pe Silviu Ilie (27 de ani), Onişor Nicorec (29 de ani) şi Ciprian Milea (31 de ani).

Galop de sănătate pentru Gaz Metan?

Cu 19 jucători rămaşi din echipa cu care a jucat anul trecut în Liga I, Gaz Metan se anunţă a fi vedeta eşalonului secund, iar obiectivul e clar. “Am pierdut jumătate din lot, dar cu jucătorii care au rămas cred că suntem cea mai titrată echipă din serie, dacă ne luăm după numele şi valoarea jucătorilor. Suntem principala candidată la promovare”, a declarat antrenorul Ion Balaur. Din lot fac parte, printre alţii, Ciprian Petre (35 de ani), fotbalist cu peste zece sezoane disputate în Liga I, Liviu Băjenaru (32 de ani), care a trecut şi pe la Astra şi Steaua, respectiv cele două vedete din atac, albanezul Azdren Llullaku (27 de ani) şi brazilianul Vitinho (26 de ani), ambii fiind la Mediaş de trei sezoane.

O candidată certă la promovare este şi FC Braşov, echipă care va beneficia şi de ajutorul financiar al omului de afaceri Simon Maurer, pe lângă cel al patronului Ioan Neculaie. Echipa a fost reconstruită în jurul legendei locale Mugurel Buga, fotbalist care va împlini 38 de ani în luna decembrie. “Această echipă nu-şi permite să stea mai mult de un sezon în Liga a II-a. Este un nou început şi, împreună cu foştii mei colegi, actualii antrenori Cosmin Bodea şi Mihai Stere, putem reconstrui echipa“, a declarat Buga. Din lot mai fac parte Andrei Poverlovici (30 de ani) şi Marius Matei (31 de ani), aduşi de la FC Voluntari, Adrian Puţanu (21 de ani), împrumutat de la Viitorul Constanţa, respectiv fundaşul Şerban Moraru (29 de ani), fratele realizatorului de televiziune Radu Moraru, un alt supravieţuitor al echipei din sezonul trecut.

FCM Dorohoi, ca şi desfiinţată. Urmează Brăila!

Nici n-a început campionatul, că una dintre echipe se şi pregăteşte de retragere. Este vorba despre FCM Dorohoi, care este la un pas de desfiinţare, întrucât patronul Victor Mihalachi a fost mai mult plecat în străinătate în ultima vreme, iar jucătorii nu şi-au mai primit banii de peste şase luni. De altfel, majoritatea au şi părăsit echipa, iar antrenorul Vespazian Colban s-a reapucat de fotbal, în Liga a IV-a, la Avântul Albeşti. Nici Dacia Unirea Brăila nu stă pe roze. „Este posibil să nu ne prezentăm la primul meci, cei de la Consiliul Judeţean nu s-au ţinut de cuvânt”, a mărturisit preşedintele Valentin Avramescu.

Echipele din Liga a II-a, sezonul 2015-2016

SERIA I
Rapid Bucureşti, Oţelul Galaţi, Ceahlăul Piatra Neamţ, FC Clinceni, Gloria Buzău, ASC Bacău, Rapid CFR Suceava, Dacia Unirea Brăila, FCM Dorohoi, CS Baloteşti, ACS Berceni, Farul Constanţa, Bucovina Pojorâta, Dunărea Călăraşi

SERIA A II-A
Gaz Metan Mediaş, FC Braşov, Universitatea Cluj, CS Mioveni, Metalul Reşiţa, Unirea Tărlungeni, Olimpia Satu Mare, CSM Râmnicu Vâlcea, FC Caransebeş, Şoimii Pâncota, FC Bihor Oradea, Chindia Târgovişte, UTA “Bătrâna Doamnă”, FCM Baia Mare

Cum se desfăşoară noul sezon competiţional

- Prima parte a campionatului va consta într-un sezon regulat cu două serii a câte 14 echipe, urmând a se disputa în 2015 un total de 18 etape, dintre care trei vor fi intermediare.
- Sezonul regulat se va relua pe 27 februarie anul viitor, cu etapa a şasea a returului, această fază a competiţiei terminându-se cu runda din 2 aprilie. În acest interval au fost incluse alte trei intermediare, o a patra fiind programată în faza turneelor de play-off / play-out. Campionatul se va relua pe 9 aprilie cu doar 12 echipe în fiecare serie, şase în play-off şi şase în play-out, ca urmare a retrogradării directe a ocupantelor locurilor 13 şi 14 din clasamentul final al sezonului regulat.
- Ultima etapă a Ligii a II-a va avea loc pe 4 iunie, după care vor urma jocurile de baraj pentru stabilirea ultimelor echipe care vor părăsi acest eşalon. Pe 8 şi pe 11 iunie vor avea loc cele două manşe ale duelurilor dintre ocupantele din fiecare serie ale locurilor 9 - pentru evitarea retrogradării şi locurilor 2 - pentru stabilirea echipei care va participa la barajul pentru promovarea în Liga I. Câştigătoarea acestei ultime duble va juca pe 18 iunie un meci, într-o singură manşă, cu ocupanta locului 12 din primul eşalon, pentru a se decide ocupanta ultimului loc liber din sezonul 2016-2017 al Ligii I.
- Din ediţia 2016-2017, eşalonul secund va rămâne cu o singură serie, de 22 de echipe.
- La fiecare meci, o echipă trebuie să aibă în lot patru jucători formaţi în plan naţional şi maximum doi fotbalişti extracomunitari, care pot fi şi concomitent pe teren.

Programul primei etape

Seria I

Bucovina Pojorâta    -    Gloria Buzău
Dacia Unirea Brăila    -    Rapid CFR Suceava
Dunărea Călăraşi    -    SC Bacău
Academica Clinceni    -    Oţelul Galaţi
FCM Dorohoi    -    ACS Berceni
Rapid Bucureşti    -    CS Baloteşti
Ceahlăul Piatra Neamţ    -    Farul Constanţa

Seria a II-a

Unirea Târlungeni – Şoimii Pâncota
UTA "Bătrâna Doamnă" – Gaz Metan
Chindia Târgovişte – "U" Cluj
FC Bihor – CS Mioveni
Metalul Reşiţa – Olimpia Satu Mare
FC Caransebeş – CSM Rm. Vâlcea
FC Baia Mare – FC Braşov

(meciurile se dispută sâmbătă, 29 august, de la ora 11.00)