FOCUS: Halep învinge o campioană şi este aproape de a doua finală de Grand Slam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jucătoarea Simona Halep a învins, miercuri, în sferturile de finală ale US Open, o adevărată campioană, pe Victoria Azarenka, fostă numărul 1 mondial, cu 17 titluri în palmares, dintre care două de Grand Slam, după un meci în care românca a etalat un tenis inteligent, foarte bine articulat tactic.

Azarenka a fost agresivă de la început, şi-a asumat responsabilitatea de a conduce meciul, ca o mare jucătoare. Mingile ei au avut forţă şi profunzime, dar mai puţină precizie. Sportiva din Belarus a dat dovadă de un pic de precipitare în evoluţie, a atacat fileul nepregătită uneori, a folosit lovituri nepotrivite, însă şi-a corectat din mers erorile, dovedind că locul ei este pe poziţiile înalte ale ierarhiei mondiale, unde a fost în urmă cu doi ani.

De partea cealaltă, Halep, încurajată din tribună de Nadia Comăneci şi de Horia Tecău, s-a apărat mai mult, o postură care îi convine, şi a răspuns cu obişnuita ei risipă de energie, acoperind bine terenul, şi cu lovituri aparent imposibil de executat, eficiente fiind mai ales cele în lung de linie. Românca a stat în defensivă cu răbdare, a jucat fără riscuri, a greşit puţin (19-42) şi a făcut multe puncte (40-38), iar serviciul ei a fost poate cel mai bun din 2015. Primul serviciu a intrat în proporţie de peste 75 la sută, însă al doilea rămâne destul de ineficient şi o ajută puţin să câştige puncte.

Toate aceste calităţi şi defecte ale jucătoarelor au produs un meci alert, de înaltă ţinută tehnică, cu puncte scurte şi cu ghemuri lungi.

Azarenka a reuşit break-ul în startul primului set, apoi Halep a avut un monolog de patru ghemuri câştigate la rând. Jucătoarea din Belarus şi-a fructificat prima dată serviciul la 1-4, dar nu a avut ocazia de a recupera diferenţa de un break, astfel că setul s-a înscris pe tabelă, cu 6-3, în dreptul Simonei Halep, după 42 de minute.

Setul al doilea fost unul spectaculos. Azarenka a ridicat şi mai mult nivelul de agresivitate, mingile ei nu au mai scăpat atât de des în afara terenului, astfel că s-a distanţat la 3-0, cu break în ghemul al doilea. Cu încrederea ridicată brusc la cote înalte, fosta numărul 1 mondial a risipit repede două ghemuri, în care a câştigat un punct din nouă. Deşi nu i-a scăzut nivelul evoluţiei, Halep nu a putut valorifica momentul favorabil, pentru că adversara ei a revenit repede în joc şi a făcut 5-2, după un rebreak la 3-2. Simona Halep nu a cedat şi s-a apropiat la 4-5, dar şi-a pierdut imediat serviciul şi setul, cu 4-6, după alte 48 de minute.

În pauza ce a urmat, Azarenka a zăbovit ceva mai mut la vestiare spre nemulţumirea Simonei Halep. Decisivul a debutat cu un ghem de peste zece minute, în care Halep a avut trei mingi de break, fără să câştige vreuna. În ghemul următor, pe serviciul româncei, s-a produs un moment iritant pentru cele două jucătoare. Halep a servit, arbitrul de linie a strigat aut, iar românca a cerut reluarea computerizată, care nu a putut fi reprodusă pe monitoarele arenei sau în transmisia TV. Arbitrul de scaun a hotărât reluarea primului serviciu, decizie ce a supărat-o pe Victoria Azarenka, ea dorind să se ţină cont de decizia arbitrului de linie. Jucătoare din Belarus a reuşit break-ul până la urmă, apoi şi-a pierdut la rândul ei serviciul. Halep era la o minge de a egala scorul la 2 în decisiv, când ploaia a întrerupt meciul.

După aproximativ 75 de minute, jucătoarele au revenit pe teren, iar partida a continuat la cote dramatice, cu ghemuri şi schimburi de mingi lungi. Pentru Halep întreruperea a însemnat o metamorfoză a evoluţiei ei. Ea a trecut imediat din defensivă în ofensivă, a lovit cu sete marginile terenului şi a trecut la conducerea ostilităţilor. Ea a egalat la 2 la prima minge, a cedat următorul ghem, apoi a "sprintat" spre câştigarea meciului, reuşind un break la 3-3. Serviciul a ajutat-o din nou mult, a întors un 0-30 şi ridicat scorul la 5-3. Azarenka nu a mai putut decât să facă 4-5, înainte ca Halep să-şi treacă în palmares prima semifinală la US Open, după 6-4 în decisiv, set care a durat 70 de minute.

Aceasta a fost a treia partidă dintre Halep şi Azarenka, jucătoare antrenată acum de belgianul Wim Fissette, care a pregătit-o pe româncă în 2014. Azarenka a câştigat ambele partide disputate anterior, în 2012, în optimile de finală ale turneului de la Doha, scor 6-3, 6-1, şi în aceeaşi fază la Linz, scor 6-1, 6-1.

În faza următoare, Simona Halep o va întâlni, joi, pe italianca Flavia Pennetta, locul 26 WTA şi cap de serie numărul 26, care a eliminat-o în sferturi pe Petra Kvitova, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 5, scor 4-6, 6-4, 6-2.