După 21 de ani, George Copos îşi ia adio de la Rapid printr-o scrisoare: „Rămas bun, sper să aud de voi numai de bine! Liga Campionilor vă aşteaptă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 21 de ani în care a fost sponsor sau patron al Rapidului, George Copos şi-a comunicat despărţirea de clubul giuleştean printr-o scrisoare postată pe blogul personal. Citiţi mai jos povestea fascinantă a lui Copos la Rapid, începută cu servirea de prăjituri la protocol.

Rapid va intra pe mâna lui Adrian Zamfir şi Nicolae Cristescu. Primul e membru PSD, fost şef al tinerilor înreprinzători din acest partid. Al doilea a fost în atenţia presei destul de mult în ultima vreme şi e mai cunoscut.

Cine sunt oamenii care vor conduce Rapidul. 

Ce a spus Cristescu după semnarea contractului cu George Copos. 

Iată mai jos scrisoarea de adio a lui Copos: 

"De la preluarea clubului am petrecut împreună 20 de ani tumultuoşi. Au fost de toate: campionate, cupe şi supercupe câştigate, eşecuri inexplicabile, Europa, necazuri, drame, lacrimi, TAS, zâmbete, veselie, durere, fericire, împliniri, deziluzii, nume consacrate, „lupi tineri” care au confirmat, alţii care nu au confirmat, Galerie, brichete, petarde, arbitri, jandarmi, trofee, aclamaţii, huiduieli, sărutări, îmbrăţişări, steaguri, imnuri, în concluzie „Farmecul Vieţii !”.

Mă gândesc la lucruri pe care le-am mai povestit. O fac din nou – e pentru ultima oară.
Îmi amintesc aşadar de prima mea întâlnire cu Rapidul: îngropat până la glezne în glodul de pe baza „Pasteur”, glod pe care îl spălau cu apa de la cişmea. Atunci am decis că trebuie să fac ceva pentru oamenii aceia – pentru cei din echipă şi, mai ales, pentru cei din jurul echipei, care „trăiau vişiniu”. Din acest imbold s-a născut baza sportivă „Pro Rapid”, astăzi, în continuare, una din cele mai moderne din ţară.

Cunoaşteţi palmaresul clubului. Îl repet, totuşi – o fac cu o mândrie şi cu o satisfacţie pe care nu le ascund. Dacă în primii 70 de ani de existenţă Rapid a câştigat un titlu de campioană, în următorii 20 a înregistrat următoarele performanţe interne:
-    două titluri de campioană a României: (1999 şi 2003);
-    de 3 ori vicecampioană a României: (1998, 2000 şi 2006);
-    alte 4 clasări pe podium: (1996, 2002, 2004 şi 2008);
-    4 Cupe ale României: (1998, 2002, 2006 şi 2007);
-    patru Supercupe ale României: (1999, 2002, 2003 şi 2007);
-    câştigătoare a Cupei Ligii (1994).

Pe plan internaţional Rapid are cel mai lung parcurs european al unei echipe româneşti într-o competiţie continentală intercluburi: 16 meciuri în Cupa UEFA 2005-2006. A fost calificată în sferturile de finală ale Cupei UEFA (2005-2006); a avut două participări în Liga Campionilor (1999 şi 2003), o participare în Cupa Cupelor (1998), 11 participări în Cupa UEFA / Europa League (1993, 1994, 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012).

E mult, e puţin? Depinde din ce poziţie priveşti ! Acum, pentru mine e deja istorie. O istorie împărtăşită cu mulţi prieteni, parteneri şi mari specialişti. Acum mă gândesc doar la cei doi Mircea, Lucescu şi Rednic, mari antrenori, care au câştigat fiecare câte un campionat cu Rapid. A fost o onoare să lucrez cu ei şi vreau să le mulţumesc pentru toate bucuriile pe care le-am trăit împreună.

Oameni extraordinari sunt cei care au susţinut Rapidul cu cântece, tobe, coregrafie şi mult, mult suflet: Galeria. Mă încearcă regretul că nu am fost mai aproape de ei – ne-am fi cunoscut şi înţeles, probabil, mai bine unii pe alţii.

Mă bucur că Rapidul rămâne în Prima Ligă (observaţi că nu am nici o îndoială în acest sens). Istoria sa de 90 de ani obligă echipa la aceasta.

În acest context mă bucur că am reuşit astăzi să semnăm actele care consfinţesc venirea la Rapid a unei noi echipe de finanţatori. Sunt convins că noua echipă va face mult mai mult decât am făcut eu. Toate condiţiile sunt create în acest sens. Trebuie doar muncă, voinţă şi înţelepciune.

Mă bucur de asemenea că Galeria a fost, şi ea, implicată în negocieri şi în procedurile de „transfer de proprietate”. Această poziţie, nouă pentru ea, o obligă acum să fie şi mai aproape de echipă şi de noua conducere.

În fine, mă bucur că simboluri ale Giuleştiului au decis să continue la Rapid. Pancone, tu nu trebuie să stai în genunchi în faţa nimănui. Ridică-te şi luptă ! Califică echipa în Prima Ligă. Asta e menirea ta acum ! Şi a voastră, a tuturor Rapidiştilor – la fel !

Timp de 20 de ani am mers împreună, urmărind ţeluri comune. Acum am ajuns la răspântie. Drumurile noastre se despart. Aşa e în viaţă, se întâmplă. Mai departe avem de realizat obiective diferite. Rapid are de CÂŞTIGAT, eu am de EDIFICAT. Despărţindu-ne, vom putea fi mai performanţi, fiecare dintre noi.

Rămas bun, „Vişinii” şi sper să aud despre voi numai de bine ! Liga Campionilor vă aşteaptă !

Gheorghe Copos
 

Povestea lui George Copos la Rapid

Preşedinte al giuleştenilor din 1992 şi până în 1995, Mircea Pascu şi-a amintit paşii timizi ai lui Copos spre intrarea în fotbal: „Făcea nişte prăjituri foarte bune, ideale pentru mesele de protocol”. Savarinele cofetăriilor Ana erau renumite. Pe măsură ce afacerile lui Copos prosperau, omul de afaceri şi-a mărit contribuţia la bugetul echipei, iar statutul său la club a crescut proporţional.

„Ana Electronic“ devenise, în 1992, cel mai profitabil distribuitor din Europa al mărcii Samsung pentru că George Copos adusese în România nişte aparate nemaivăzute: cuptoarele cu microunde şi aparatele de aer condiţionat. Ofertele erau îmbietoare: „Dacă vă căsătoriţi în această săptămână, veţi putea cumpăra un televizor color cu opt la sută reducere“. Copos intra în vestiarul Rapidului cu discursuri nemaiîntâlnite la un om de fotbal: „Jucaţi cu Samsung pe piept, o firmă mare, trebuie să fiţi şi voi la înălţime. În afara terenului, trebuie să aveţi grijă la imagine, să vă îmbrăcaţi frumos”.

Arbitrii erau dealeri Samsung

Unul dintre jucătorii care a prins intrarea lui în fotbal este Florin Motroc: „Era zgârcit când nu trebuia, şi generos când nu era cazul. Dar dornic de performanţă”. Atât de dornic, încât a aranjat ca anumiţi arbitri să fie dealeri Samsung în oraşele lor. Rapid câştigă în 1995 Cupa Samsung, competiţie creată de George Copos

L-a păcălit pe Taher de 40.000 de dolari

Mircea Pascu susţine că George Copos a ajuns preşedintele Rapidului printr-o „scamatorie”: „Copos si Taher trebuiau să deţină câte 50 la suta din acţiuni. Taher a platit 40.000 de dolari, dar Copos a spus ca nu are în acel moment. Taher a fost ulterior dat deoparte şi Copos nu i-a mai înapoiat acei bani”. Peste ani, Copos avea să-l atragă pe Taher într-o nouă mascaradă de-a vânzarea Rapidului.

Berlusconi din Giuleşti

În 1997, patronul ANA a dat lovitura, aducându-l la Rapid pe Mircea Lucescu. Giuleştiul s-a aprins imediat, mirosind un nou titlu după mai bine de trei decenii. Una dintre scandări îl proslăvea şi pe patron: „George Copos, asta eşti / Berlusconi din Giuleşti / Cu Lucescu la echipă / Nici de Milan nu ne-e frică”. Rapid avea să câştige al doilea titlu din istorie în 1999, iar spectatorii erau în delir: „După 32 de ani, cupa e iar la ţigani”. Ironizau astfel jignirile rivalilor.

Mircea l-a ridicat, Răzvan l-a doborât

Plecarea lui Mircea Lucescu în Turcia, l-a bulversat pe Copos, care a făcut tot felul de mişcări greşite. Antrenorii erau schimbaţi la nervi, daţi afara de ziua lor, vezi cazul Rednic, chemaţi apoi înapoi, Giovani Becali preşedinte, Dan Petrescu demis după şase etape şi peste toate acestea, proverbiala lui zgârcenie. Poza cu George Copos întorcându-şi buzunarele pentru a dovedi că a ajuns la capătul puterilor financiare a fost publicată în presa sportivă de zeci de ori.

Bogdan Stelea, fotbalistul care a jucat în două rânduri pe Rapid, în 1994 şi 2002, rememorează ambele perioade: „La început mi-a dat impresia unui om entuziast, gata să facă orice pentru a ridica Rapidul. Şi timpul a dovedit că a reuşit ceea ce şi-a propus. Când am revenit în Giuleşti, Copos se schimbase, prinsese mai mult curaj. Obişnuia să intre la pauză în vestiar, dacă lucrurile mergeau prost, avea impresia că se pricepe la fotbal mai mult decât era cazul”.

Pe Răzvan Lucescu, Copos a vrut să-l dea afară chiar înainte de cel mai frumos sezon al giuleştenilor din cupele europene, cel din 2005-06. Tot juniorul i-a adus şi ultimul trofeu, Cupa din 2007, după care acelaşi antrenor i-a încărcat nota peste măsură în 2011, când a transferat jucători pe salarii grele, promiţând titlul. Acesta n-a venit, dar Copos s-a trezit cu o „gaură” imensă în buget, pe care n-a acoperit-o nici acum, alegând insovlenţa.

2 campionate, 4 Cupe ale României şi 4 Supercupe ale României a câştigat Rapid cu George Copos patron

Rapid în „era” Copos

1992 – Şeful ANA devine sponsorul echipei

1993 - Rapid o întâlneşte în Cupa UEFA pe Inter Milano

1995 - giuleştenii pierd o finală de Cupă cu Petrolul, deşi au avut sprijinul arbitrilor, în frunte cu Ion Crăciunescu 

1997- Mircea Lucescu este adus la Rapid.

1998 - „feroviarii” pierd titlul în ultima etapă, dar se răzbună pe Craiova în finala Cupei României.

1999 – După 32 de ani, campionatul ajunge din nou la Rapid.

2001 – Copos este acuzat că a ordonat stingerea nocturnei la meciul cu PSG.

2002 - Copos a retras echipa de pe teren la un meci jucat in deplasare cu FC Brasov. Echipa a luat o nouă Cupă, cu Mircea Rednic antrenor.

2003 - Rapid a luat al treilea şi ultimul titlu din palmares, tot cu Rednic pe bancă.

2004 - Copos l-a adus pe Ioan Becali preşedinte in Grant şi pe Dan Petrescu antrenor.

2006 – Rapid a ajuns în sferturile Cupei UEFA, unde a fost eliminată de Steaua. Giuleştenii pierd titlul în ultima etapă, tot în faţa Stelei, şi se „aleg” doar cu cupa.

2007 – Rapid a câştigat din nou Cupa României, a 13-a, şi ultima din palmares.

2008 – Copos se joacă de-a vânzarea clubului cu Fathi Taher.

2009-2011 – Doi ani în afara locurilor de cupă europeană. 

2012 – Rapid a pierdut finala Cupei României, iar Lucescu junior a plecat.

2013 – Copos introduce Rapidul în procedură de insolvenţă, după care negociază vânzarea clubului către Nicolae Cristescu.