Adio, medalii! Rusia lui Ambros Martin a învins România la nouă goluri, la debutul în Grupele Principale la CM Handbal
0România a pierdut partida cu Rusia, prima din Grupa Principală la Mondialul de Handbal, scor 18-27, naţionala tricoloră pierzând contactul cu adversarul după o primă repriză de mare luptă, încheiată la egalitate, 10-10. Campioana olimpică şi-a arătat valoarea în fazele finale ale partidei, confirmând nu doar calculele hârtiei, ci şi nivelul arătat în primele cinci meciuri de la Kumamoto. România pierde, astfel, orice şansă la medalii la CM.
Concluzia este clară: Ambros Martin a ales tabăra câştigătoare când, după trei ani la cârma României, a decis, în an preolimpic, să abandoneze proiectul şi să meargă pe banca Rusiei. Echipa sa a obţinut a şaptea victorie la turneele finale în faţa României din nouă meciuri disputate începând cu anul 2000.
Blocată excelent, Cristina Neagu nu a mai reuşit să înscrie decât cinci goluri, din 11 aruncări, patru dintre reuşitele naţionalei României venind de la 7 m (trei de la Cristina, una de la Seraficeanu). Folosită 32 de minute, Neagu nu a mai apărut în final de meci, iar Denisa Dedu, folosită pe întreaga durată a meciului în dauna Iuliei Dumanska, a încheiat cu procentaj în poartă 26%.
De partea cealaltă, Rusia îşi continuă defilarea la Kumamoto, neînvinsă de la startul Mondialului, consolidându-şi, totodată, golaverajul impresionant (+76, de la startul întrecerii).
Repriza autodepăşirii şi a speranţei
Campioana olimpică a greşit mult în primele 30 de minute, rezultatul fiind o repriză de luptă, foarte echilibrată, care a dat speranţe echipei României.
În minutul 15, Rusia s-a distanţat în premieră la două goluri, după ce Yaroslava Frolova nu a avut emoţii de la 7 m. Două acţiuni blocate ale Cristinei Neagu au fost imediat taxate de experimentata portăriţă Anna Sedoykina, 35 ani, care a trimis de două ori în poarta goală a României.
Astfel, dacă în primele zece minute defensiva României a făcut faţă, terminând la egalitate, 3-3, după alte zece minute, cvadrupla campioană mondială avea patru goluri avans, la 9-5, după nouă greşeli în atac ale fetelor lui Ryde.
Intervalul foarte bun al rusoaicelor a primit o replică în forţă din partea României, pe fondul unei deconectări evidente în tabăra adversă. Crina Pintea a valorificat pe tabelă o angajare a Cristinei Neagu, apoi cea mai bună hanbalistă a lumii şi-a continuat recitalul perfect de la 7 m, cu două transformări, menţinându-şi invicibilitatea arătată încă de la startul competiţiei (21 din 21). Tricolorele au profitat mai departe de situaţia de joc, cu dublă inferioritate în dreptul Rusiei, iar Laura Pristăviţa, jucătoarea care obţinuse lovitura de la 7 m din finalul duelului cu Ungaria, prin care Neagu a trimis România în Main Round, a avut două momente de sclipire, forţând-o pe Vyakhireva să comită fault în atac şi înscriind apoi în poarta goală, şi cu o doză de şansă.
Mâinile ridicate spre cer atât de Tomas Ryde, cât şi de Costică Buceschi au primit răspuns de sus, tricolorele reuşind să înscrie de alte două ori consecutiv, mai întâi prin Ostase, apoi prin Laura Pristăviţa, cea mai inspirată sportivă a României în finalul primei reprize. Astfel, cele două echipe au plecat la pauză cu egalitate, 10-10, după ce trupa lui Ambros Martin nu a înscris în ultimele nouă minute ale reprizei inaugurale. Golurile de pe extreme au lipsit de ambele părţi.
Rezervele pentru România, după desprinderea năucitoare a Rusiei
Cristina Neagu a înscris primul gol al reprizei secunde, la fel cum o făcuse şi în prima. După 11 minute însă, Rusia a pus capăt secetei din atac, prin Kozhokar. Primele zece minute s-au scurs din nou cu răsturnări de situaţie, Rusia având însă conducerea la final.
Meciul s-a rupt însă la 15-15, după ce Denisa Dedu şi-a desăvârşit din nou paradele cu un gol din poartă-n poartă.
România a mai înscris o singură dată, între nouă goluri ale adversarelor. Cu greşeli evidente în atac, taxate prompt de elevele selecţionerului-dezertor Ambros Martin, tricolorele au încasat şapte goluri la rând până la time-out, motiv pentru care Tomas Ryde şi Costică Buceschi au decis să o menajeze pe Neagu, în vederea următoarelor partide, depunând, practic, armele.
Rusia a încheiat meciul la pas, permiţându-şi să rateze ultima aruncare de la 7 m pentru o victorie la nouă goluri diferenţă.
Meciurile de duminică, în Grupa Principală II - etapa 1
* România - Rusia 18-27
Au înscris:
- pentru România: Neagu (5), Pristăviţa (2), Perianu (2), Ostase (2), Seraficeanu (2), Dedu (1), Pintea (1), Florica (1), Polocoşer (1), Vizitiu (1)
- pentru Rusia: Vyakhireva (5), Bobrovnikova (5), Makeeva (3), Kozhokar (3), Sedoykina (portar: 3), Fomina (2), Kuznetsova (1), Sen (1), Gorshenina (1), Zhilinskaite (1), Illarionova (1), Frolova (1)
*Muntenegru - Japonia, 30-26
*Spania - Suedia, 28-28
Clasamentul actualizat în Grupa Principală II:
1. Rusia - 6 puncte
2. Spania - 5 puncte
3. Muntenegru - 4 puncte
4. Suedia - 3 puncte
5. Japonia - 0 puncte
6. România - 0 puncte
CITEŞTE ŞI:
Rusia e coşmarul handbalului românesc: Avem un bilanţ îngrozitor cu ele la ultimele turnee finale
Meciurile României din Grupa Principală II
*Duminică: 18-27 cu Rusia
*Marţi: cu Suedia, de la ora 13:30
*Miercuri: cu Japonia, de la ora 11:00
Meciurile României din grupa C
*Sâmbătă: 16-31 cu Spania
*Duminică: 29-24 cu Senegal
*Marţi: 22-20 cu Kazahstan
*Miercuri: 26-27 cu Muntenegru
*Vineri: 28-27 cu Ungaria