Un jurnalist TVR, împiedicat de MAE să-l întrebe pe Timmermans despre MCV: ce explicaţie a primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frans Timmermans si Viorica Dăncilă FOTO gov.ro

Jurnalistul TVR Alex Costache a povestit cum la conferinţa susţinută de Frans Timmermans şi George Ciamba nu i s-a permis să pună întrebări după ce le-a spus organizatorilor de la MAE că intenţionează să întrebe despre MCV.

Jurnalistul Alex Costache a relatat pe Facebook cum a fost împiedicat de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe să adreseze o întrebare în timpul conferinţei susţinute de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba.

Jurnalistul Televiziunii Române a povestit că voia să pună o întrebare despre posibilitatea ca executivul european să dea în judecată România la CJUE, cum s-a întâmplat în cazul Poloniei şi Ungariei, ca urmare a nerespectării recomandărilor făcute în cadrul MCV.

Când le-a spus reprezentanţilor MAE, organizatorii conferinţei, ce are de gând să întrebe, aceştia l-au sărit, motivând că timpul este limitat, iar George Ciamba va fi prezent în platoul TVR mai târziu, deşi Alex Costache le-a explicat că întrebarea va fi adresată lui Timmermans.

„Începe conferinţa de presă, întrebarea TVR-ului este alocată RTV-ului care întreabă: «Cum vedeţi viitorul UE în contextul migraţiei şi al ameninţărilor teroriste?». «Nebulos!», îmi răspund în gând. În fine, nu am fost lăsat de Guvern/MAE să pun această întrebare, dar sunt sigur că vor mai fi ocazii. Poate întreabă chiar Dănileţ şi magistraţii români când vor merge la Bruxelles pe 3 aprilie şi se vor întâlni cu Timmermans. Nu mai e mult.

În încheiere, Alex Costache a explicat şi de ce era important întrebarea sa: „CJUE a fost sesizată oricum de magistraţii români pe legile Justiţiei. Una dintre deciziile pe care trebuie să le ia CJUE este legată de desfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor. Acţiunea de la CJUE nu merge însă foarte repede. În cazul Poloniei s-a rezolvat în 18 zile pentru că a fost vorba de acţiunea în judecată a Comisiei Europene. Polonezii au schimbat şi ei legile Justiţiei şi au redus vârsta de pensionare a magistraţilor de la Curtea Supremă astfel încât să scape de unii judecători incomozi. CJUE i-a blocat şi Polonia nu a mai avut ce face. La fel în cazul Ungariei. În urma demarării unei proceduri accelerate de infringement faţă de Ungaria, pe problema independenţei justiţiei, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii care, printr-o decizie din 6 noiembrie 2012, a reţinut încălcarea de către statul maghiar a Directivei 2000/78/EC. Ca ţară, riscul este foarte mare dacă nu respectăm recomandările Comisiei Europene în cadrul MCV, ale Comsiei de la Veneţia şi ale GRECO, grupul statelor anticorupţie“.