Netflix, acuzat că ar fi eliminat un verset biblic din filmul „Patimile lui Hristos”. Ce semnificație are „Isaia 53” și de ce nu este citit în sinagogi
0Mai mulți utilizatori Netflix au observat că o secvență din filmul „Patimile lui Hristos” (2004), regizat de Mel Gibson, ar fi fost modificată. Concret, este vorba despre dispariția unui verset celebru din Isaia 53, cunoscut în Vechiul Testament drept „capitolul interzis” de către unii cercetători evrei.
În versiunea originală lansată în cinematografe, filmul începe cu citatul: „El fusese străpuns pentru păcatele noastre şi zdrobit pentru fărădelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mântuirea noastră şi prin rănile Lui noi toţi ne-am vindecat” – Isaia 53.
Cu toate acestea, în înregistrările distribuite pe rețelele sociale și care par a proveni din versiunea disponibilă pe Netflix, acest pasaj este înlocuit cu un ecran negru de 13 secunde, fără sunet și fără context, relatează Christian Post.
Momentan, nu este clar dacă modificarea este legată de locația utilizatorului sau dacă este specifică platformei Netflix. Reprezentanții companiei nu au oferit încă un răspuns oficial.
Isaia 53, cunoscut și ca pasajul „Slujitorului care suferă”, este considerat de teologi creștini o profeție despre moartea lui Iisus pe cruce. Pastorul și editorialistul Dan Delzell susține că acest capitol nu mai este citit în sinagogile evreiești de zeci de ani, fiind considerat controversat.
Delzell face trimitere la istoricul evreu din secolul al XVII-lea, Raphael Levi, care ar fi recunoscut că rabinii au decis să elimine Isaia 53 din lecturile publice din cauza „confuziilor și disputelor” pe care le genera. Astfel, în cadrul lecturilor săptămânale din sinagogi, se sare de la Isaia 52 direct la Isaia 54.
Un jurnalist al publicației Christian Post a verificat personal versiunea de pe Netflix și a raportat că versetul era prezent, ceea ce alimentează suspiciunea că ar putea exista mai multe variante ale filmului disponibile în funcție de țara în care se află utilizatorul.
Nu este prima oară când Netflix este criticat pentru modul în care tratează teme religioase. În 2019, platforma a fost în centrul unui scandal din cauza unui film de comedie brazilian care îl prezenta pe Iisus drept homosexual.
De asemenea, în 2020, serialul „Messiah” a stârnit reacții negative din partea unor creștini, iar în 2023, o animație de Crăciun a fost criticată pentru o scenă în care copiii pun în scenă nașterea lui Iisus pe ritmuri de Madonna – artistă care a susținut public avortul.