„Charleston“, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, prezentat la TIFF 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu

„Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, va fi prezentat în premieră în România în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2018. Proiecţia de gală va avea loc joi, 31 mai, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor.

„Premiera în competiţia de la TIFF înseamnă cam tot ce mi-am dorit pentru acest prim film. Şi mi se pare încă şi mai onorant ca celălalt titlu românesc din competiţie să fie semnat de Adina Pintilie, o cineastă pe care o admir şi-o preţuiesc de foarte mulţi ani.”, spune regizorul Andrei Creţulescu.

În luna aprilie, „Charleston” a avut noi proiecţii sold-out, la Istanbul, Viena, Londra, Moscova, Jeonju şi Montevideo, unde a primit un premiu special din partea juriului FIPRESCI, iar în mai a fost prezentat de ICR Varşovia în cadrul Festivalului Culturii Române de la Cracovia. Cronicarii turci au remarcat că „regizorul îşi fixează povestea într-un cartier pe cale să fie distrus de politicile de transformare urbană. 

Filmul are un umor unic graţie tensiunii constante dintre cei doi protagonişti şi se transformă într-o poveste tragi-comică despre un caz de „home invasion”.”, criticii austrieci au fost de părere că „cinefilul Andrei Creţulescu propune un anti-„buddy movie” bizar în care joacă jumătate din „star-systemul” românesc contemporan”, iar revista online londoneză ceel.org a salutat deopotrivă coloana sonoră şi trimiterile vizuale către filmele lui Michael Powell. 

Pe 7 iunie, „Charleston” va fi prezentat la Iaşi, în cadrul omagiului Victor Rebengiuc din Serile Filmului Românesc, iar din data de 8 iunie filmul va putea fi văzut în cinematografele din toată ţara.