Weber şi Vălean, cer recunoaşterea independenţei Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre europarlamentarii PNL, Adina Vălean şi Renate Weber, au pledat pentru recunoaşterea, de către autorităţile de la Bucureşti, a independenţei provinciei Kosovo. Reprezentantele

Doi dintre europarlamentarii PNL, Adina Vălean şi Renate Weber, au pledat pentru recunoaşterea, de către autorităţile de la Bucureşti, a independenţei provinciei Kosovo.


Reprezentantele liberalilor la Bruxelles s-au plasat astfel în afara poziţiei oficiale a statului român şi a partidului care le-a trimis în forul legislativ european. Unii dintre liderii partidului au reacţionat dur când UDMR a făcut declaraţii similare privind independenţa Kosovo, cerând îndepărtarea maghiarilor din guvern.

Prima care a sugerat oficialilor români că ar fi bine să accepte noul statut al provinciei sârbe a fost Adina Vălean, care a susţinut, încă de luni, că "refuzul de a recunoaşte independenţa Kosovo ne evidenţiază ca fiind printre puţinele state care se opun soluţiei găsite de Uniunea Europeană în această problemă". "Mi-ar fi plăcut şi ar fi fost normal ca acest refuz să fie dublat de argumente solide de politică europeană, nu de nişte temeri nesusţinute nici măcar la nivel naţional", a precizat Adina Vălean.

La rândul său, Renate Weber, fost consilier prezidenţial şi expert în drepturile minorităţilor, a afirmat că "ar fi firesc ca parteneriatele strategice pe care România le-a încheiat prin preşedintele statului cu SUA, Marea Britanie, Franţa, care au recunoscut deja statul Kosovo, să se regăsească într-o poziţie comună într-un moment de asemenea importanţă cum este apariţia unui nou stat şi asistenţa acordată acestuia pentru a deveni un factor de stabilitate în Balcani".


"În cel mult două luni, România va recunoaşte Kosovo"


Weber a declarat că s-a exprimat ca europarlamentar PNL, membru al grupului ALDE şi că nu vede nicio problemă în faptul că partidul şi autorităţile de la Bucureşti au o altă opinie. "Libertatea de conştiinţă şi de exprimare există, iar opiniile separate sunt chiar sănătoase", a spus ea. În opinia Renatei Weber, în cel mult două luni, România va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo.

"Doamnele au avut o opinie personală, nu reprezintă punctul de vedere al PNL. Sunt voci singulare, nu reprezintă opinia noastră, care e consecventă în sensul nerecunoaşterii provinciei Kosovo", a reacţionat, ieri, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai, una dintre vocile care au susţinut că UDMR ar trebui să iasă de la guvernare din cauza poziţiei în aceeaşi chestiune. (Bogdan Costache)