USL vrea crearea unui milion de locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD şi PNL au lansat Programul economic al Uniunii Social-Liberale (USL), în care îşi propun, printre altele, crearea a un milion de locuri de muncă, reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS pentru angajatori şi creşterea salariului minim pe economie la 800 de lei pe lună.

USL enumeră ca soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă: reducerea costului muncii, stimularea sectorului privat, scăderea fiscalităţii, încurajarea capitalului naţional (cu accent pe zona industrială), atragerea investiţiilor străine, absorbţia fondurilor europene, creşterea competitivităţii. ", enumeră USL.

În programul Uniunii se prevede reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pentru angajatori, precum şi reducerea integrală a plăţii CAS datorate de angajatori pentru un an în vederea creării de noi locuri de muncă (cu condiţia menţinerii pe locul de muncă încă un an de zile). Un alt punct îl reprezintă taxele zero la angajarea în regim part time pentru tinerii sub 25 de ani şi a persoanelor peste 55 de ani.

În document se vorbeşte şi despre reducerea şomajului în rândul tinerilor şi condiţionarea participării la licitaţiile pentru lucrări publice de existenţa a minimum 10% angajaţi tineri (criterii – vârsta sub 25 de ani şi cel puţin un an agajaţi la firma respectivă).

În privinţa TVA, liderul PSD, Victor Ponta, cel care a prezentat programul, a declarat că Uniunea îşi propune să reducă anual TVA-ul cu câte un procent până când taxa va ajunge la 19%.

"Reducerea cotelor de TVA cu un punct procentual înseamnă 0,3 din PIB, dacă avem acea creştere economică ne putem permite practic în fiecare an să reducem cu 1 – 1, 1% cota de TVA pentru a ajunge din nou la 19%", a explicat  Ponta.

La capitolul măsurilor de stimulare a sectorului privat, programul USL vine cu o cotă redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume, fructe proaspete - TVA 24%, din care 9% către buget şi 15% dedus producătorului.

Uniunea asigură că va păstra opţiunea plăţii a 16% impozit pe profit sau 3% impozit pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi şi promite scutirea de impozitare, pe o perioadă de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă.

În ceea ce priveşte aparatul public, USL consideră că, pentru eficientizarea acestuia, este nevoie de desfiinţarea "celor 6.000 de posturi numite politic în 2009-2010", deblocarea imediată a posturilor pentru sistemele de învăţământ şi sănătate după regula de înlocuire1 la 1, identificarea mecanismelor de promovare a tinerilor în sistem. USL asigură că va plafona cheltuielile cu bunurile şi serviciile (-50%), introducându-se standarde de cost pentru administraţia publică centrală şi locală. Programul Uniunii prevede şi management privat la companiile de stat din domenii strategice.