Toader a postat poze de la o nuntă la care a participat fiul său, în timp ce, în plen, Opoziţia citea moţiunea simplă împotriva lui. „Sunteţi călăul Justiţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au dezbătut, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. În timp ce un deputat al USR citea moţiunea, Toader posta pe Facebook fotografii cu fiul său. Ministrul a fost acuzat de un deputat al PNL că e „călăul Justiţiei“

UPDATE Tudorel Toader: Nu sunt 14 recomandări, sunt 12. Ca ministru al Justiţiei nu am procedat ca în precedent să deleg atribuţiile secretarilor de stat. O să vă prezint în curând o situaţie concretyă a vizitelor miniştrilor Justiţiei pe fiecare an. 

Am elaborat Statutul grefierilor pe care l-a decupat de statutul experţilor criminalişti. Am elaborat Statutul poliţiştilor de penitenciare, statut care a fost adoptat de către Guvern. 

Vă spun un lucru. Vă voi pune public să vedeţi, sper să reuşesc în seara asta, să vedeţi cum în septembrie 2018 la Ministerul Public se formează o comisie pentru evaluarea procurorului când era la Alba în 2014-2015.. Ca treaba să fie completă Comisia de evaluare era din 5 membri. Comisia era condusă chiar de Augustin Lazăr, ca Lazăr să nu-l evalueze pe Augustin Lazăr. 

UPDATE Nicuşor Halici, PSD:  Ştiţi cine mai are abuzul în serviciu în Europa? Nimeni din UE. Doar Rusia are abuzul în serviciu incriminat

UPDATE: Florin Roman, PNL: Sunteţi călăul statului de drept. Mai aveţi un singur dor, să întoarceţi justiţia pe vremea lui Stănoiu. Mai avem şi noi un singur dor: dacă iubiţi această ţară, daţi-vă demisia şi plecaţi acasă.

Ioan Cupşa, PNL: PNL critică politica internă pe justiţie pe care înţeleg să o desfăşoare PSD şi ALDE. Cu toţii am remarcat că PSD ŞI ALDE tind să se înstăpânească pe justiţie. Aţi vorbit de principii, de statul de drept. Aţi spus că veţi lucra pentru un sistem de justiţie modern. Ce aţi făcut însă? Aţi instituit acel mecanism de dialog între ministerul Justiţiei şi magistraţi cum spuneaţi în programul de guvernare? Magistraţii au dialogat pentru prima dată cu puterea de pe treptele instituţiei. Ce aţi făcut cu consolidarea sistemului de probaţiu pentru a scădea recidiva? Vă propuneaţi ca grefierii să ajungă la un număr de 1,5-2 la un judecător. Nu aţi făcut nimic. Ceea ce aţi făcut a afectat cu adevărat independenţa justiţiei. 

Cătălin Predoiu, PNL: Am venit aici pentru cinci deputaţi de la PSD, 3 de la ALDE, care asigură azi majoritatea. Atâta interes este pentru justiţie. E un semn bun că domnul ministru este alături de noi şi în Japonia sau Malaezia. Acest ministru este inutil, este un demolator exersat, îi lipseşte vocaţia construcţiei, îi lipsesc spiritul şi simţul măsurii şi al echilibrului. Când ministrul vă lasă să faceţi greşit codurile penale şi apoi vă spune că nu el s-a ocupat, v-a făcut un deserviciu. Nu v-a ajutat pe voi, s-a ajutat doar pe el. Domnilor din majoritate, vă aflaţi în trista situaţie de a susţine un ministru care lucrează pentru sine însuşi şi pentru gloria personală. Puteaţi să pricepeţi asta din sordidul gest de a se face notar din fotoliul de ministru. Avem nevoie de un nou ministru care să ia legile făcute zob la mână, să le refacă. 

Nicuşor Halici, PSD: Mulţi care-şi doresc dreptate, nu vor de fapt dreptate. Ei îşi doresc doar răzbunare. Eu mă întreb aşa: faptul că unor părţi implicate în procese li s-au întocmit dosare din pure speculaţii, nu vă sperie? Faptul că există echipe mixte SRI, parchet nu vă interesează? Aceste grave fapte şi rezultate încercăm să le remediem şi să le reparăm, acolo unde se mai poate, pentru că celor mai mulţi nici nu mai avem ce le reda, carieră, familie. Aceste coduri au fost adoptate în condiţii clare de maximă transparenţă, în regimul Boc. A venit la pupitru şi a spus că Guvernul şi le asumă. 

Justiţia e de fapt o temă falsă, români, pentru ca PSD şi ALDE să nu îşi potă duce la bun sfârşit programul de guvernare. S-a creat o temă demagogică. Şi evaluarea noastră se face zi de zi, de către români. Ştiţi de ce este justiţia legată la ochi? Că trebuie să judece cauzele, nu oamenii. La noi nici nu mai contează dacă faptele există sau nu. 

Deputat PSD: Stau de doi ani în această legislatură şi mă minunez de câte cuvinte se spun la acest microfon. Eu cred că ar trebui să separăm apele. Activitatea de justiţie e una, iar activitatea de judecată e alta. Am auzit raportul care s-a citit. Ca unul care am slujit în sălile de şedinţă, ac unul care cunosc actele de justiţie, vă pot confirma că tot ceea ce s-a spus cu neregulile făcute de magistraţi nu se pot imputa ministrlui Justiţiei. Ele sunt ale CSM-ului şi ale Curţii Supreme şi ale tribunalelor. Eu cred că este bine să avem în vedere că nu mai zornăie cătuşele în restaurante. Revocarea şefei DNA a fost făcută de domnul ministru cu multă răbdare şi profesionalism. Protocoalele sunt otrava magistraţilor. Să nu păcătuim. 

Steluţa Cătăniciu, ALDE: Constat că superficialitatea care caracterizează opoziţia e şi în textul acestei moţiuni. Mă gândeam ascultându-vă dacă cei care l-aţi evaluat sunteţi cei care aţi evaluat-o pe Cristina Guşet. Oare aţi mai învăţat ceva de la învestirea în funcţia de ministru a doamnei care a fost traducător la Bruxelles? Nu aţi schiţat un gest vizavi de abuzurile procurorilor. Nu v-au îngrijorat protocoalele procurorilor semnate cu SRI. Pentru că atunci când apăraţi instituţiile de forţă din ţara asta sunteţi lei peste tot, dar când noi vorbim de protocoale secrete, de drepturi şi libertăţi încălcate, deveniţi doar nişte căţeluşi. România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile, reprezintă valori supreme. Când a fost justiţia corectă cu Mariana Rarânca? Când a fost corectă justiţia înfăptuită de Livia Stanciu cu fostul primar din Rm Vâlcea Mircea Gutău? Mircea Gutău tocmai a fost achitat definitiv de CEDO, după ce şi-a executat pedeapsa. Domnul ministru Toader avea dreptate când spunea că justiţia trebuie să fie bună. 

Dan Barna, USR: Aveţi un CV impresionant, dar aţi acceptat să deveniţi impresarul unor infractori. Dintr-un judecător constituţional, aţi devenit avocatul penalilor. Dumneavoastră nu aveţi nicio scuză pentru că înţelegeţi foarte bine ce rău îi faceţi României. Nu aceasta e normalitatea pe care aţi clamat-o la microfon. Din cauza acţiunilor dumneavoastră, România va fi nevoită să îndure umilinţa unei rezoluţii pe tema statului de drept în Parlamentul European. Acest lucru se întâmplă fix din cauza dumneavoastră şi a penalilor pe care îi apăraţi din fotoliul de ministru.  

Marton Arpad, UDMR: Suntem de acord cu semnatarii că ministrul trebuia să fie de faţă la lucrările din Comisii. Nu să vină după cu OUG ca să modifice. Ministrul trebuia să ne convingă de justiţia soluţiilor propuse. Prevederea după 20 de ani de activitate trebuia să fie abrogată şi nu prorogată. 

Tudorel Toader preia cuvântul: Trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul pe care vreau să-l transmit prin activităţile de la Ministerul Justiţiei e Acela de revenire la normalitate în activitatea de înfăptuire a justiţiei.

Reveniera la normalitate înseamnă să nu ai un cetăţean, indifferent ce funcţii are, care să-ţi fie trimis în judecată, să stea în puşcărie şi ulterior să fie achitat. Sigur că îi dă CEDO 2-3.000 de euro despăgubiri, dar vă rog pe dumneavoastră, autorii moţiunii, compensează suferinţa morală şi fizică. E un act absolut intolerabil în statul de drept. Din păcate, în ultima perioadă vedeţi că nu aveţi încotro.
Revenirea la normalitate înseamnă generic vorbind să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele din arhitectura constituţională prezentă.

Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la o politică penală preventivă. Să reaşezăm competenţele jurisdicţionale. Revenirea la normalitate înseamnă să nu mai moare oamenii în penitenciare, să nu ne mai condamne CEDO şi să nu mai fim nevoiţi să achităm despăgubiri.

Mai este un principiu care spune că cel care te evaluează trebuie să fie cel puţin egal în grad cu tine şi eu ştiu cp domnul deputat nu este. Astăzi înţeleg cât de importantă este protecţia, libertatea de exprimare a opiniilor politice care îţi permite să spui orice, oricând. Cu voia dumneavoastră fac o trecere în revistă succintă a moţiunii.

Aţi făcut referire la perioada construcţiei României Mari, a statului unitar.
Aţi mai spus că niciun politician condamnat definitiv nu recunoaşte că a greşit. Am să vă răspund eu că pentru multele erori, aţi văzut sau aţi auzit vreun procuror sau vreun judecător să spună „da, am greşit, l-am trimis în judecată, a stat în puşcărie nevinovat”.  Categoric nu. Nu vă doresc aşa ceva.

Aţi făcut referire la mecanismul MCV, aţi spus că de această situaţie regretabilă se face vinovat şi ministrul Justiţiei. De unde reiese că vinovaţi sunt şi alţii şi aici nu vă contrazic. Din trei recomandări au rămas doar 12. Vă rog să vedeţi dacă acest „şi”, eu ministrul Justiţiei, care am preluat MCV-ul cu 12 recomandări, nu poate fi decontat obiectiv altcuiva şi cui anume.

Aţi făcut referire la raportul DNA cu propunere de revocare a şefului DNA. Dar nu aţi făcut referire la cele trei conflicte juridice de natură constituţională şi nici la decizia CCR care clarifică aceste raporturi.

Aţi întrebat ce le-am spus eu colegilor de la Comisia de la Veneţia. Cel puţin când au fost în România, au invitat un reprezentatn oficial al legiuitorului, emitentul legii, pentru că în caz contrat ar fi însemnat că eu mă exprim în dublă calitate, de membru al comisiei şi de susţinător al legii adoptate de parlament. Aţi întrebat care a fost necesitatea OUG. Aici dezbaterea e mai amplă.

Eu personal nici nu mi-am pus întrebarea sau nu am considerat necesar să răspund despre retroactivitate. Pentru că e o lege civilă şi toată lumea ştie că legea civilă nu retroactivează. Are doar consecinţe pe viitor. Nu am considerat necesar să spun, că orice jurist ştie. Aţi întrebat în moţiune dacă legea de procedură penală are caracter retroactiv şi aţi spus că n-are. Vă dau exemple în care are.


Preluăm preşedinţia la 1 ianuarie. Avem dosarele în lucru pe care le preluăm de la Austria, cei care aunt detaşaţi acolo sunt toţi magistraţi asimilaţi şi toţi vor trebui să îşi înceteze activitatea pentru că nu mai au voie.
Nu vă ascund faptul că am vorbit cu ministrul de Externe, ca încercăm să mutăm agentul guvernamental pentru CEDO, de la externe la ministerul Justiţiei.

Cartierul pentru justiţie, 10 hectare, există o lege 255 care facilitează exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Ştim toţi foştii proprietari care au revendicat, care sunt în litigii. L-am partajat cu Primăria Capitalei. Pareta dinspre biblioteca naţională este a justiţiei.

Vine o vreme a evualuării, dar nu este un moment al evualuării. Dacă aţi fi citat corect aţi fi văzut că evaluarea trebuie să fie continuă.

Rămânem deschişi la dialogul interinstituţional pentru a găsi soluţiile cele mai bune, pentru rezolvarea problemelor, care există încă în sistemul judiciar, pentru revenirea la acea normalitate. Vreau să vă reamintesc următorul lucru: gândiţi-vă la ăia pe care îi vedeam ăe ştirbei vodă, puşi în lumina reflectorului, care au stat ani de zile în puşcărie şi li se spunea „fapta nu există”.  Să stai o lună, şapte, ani în puşcărie şi noi să spunem că avem independenţa justiţiei... Care este rolul pe care mi-l asum eu ca ministru? Acela de a dezvolta ceea ce este bun, dar să nu ne facem că nu vedem lucrurile rele, să nu ne sustragem de la a ne îndeplini obligaţia racordării cerinţelor legale pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

În 2008 se lua o decizie istorică care spunea că legiuitorul are şi obligaţia pozitivă de a legifera în sensul şi pentru protecţia juridică a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Eu vă repet şi acum că am venit cu plăcere şi cu aceeaşi speranţă a unei dezbateri clarificatoare, pentru că toţi avem de învăţat unii de la alţii, că toţi avem aceleaşi obiective.

UPDATE: În timp ce moţiunea simplă este citită, ministrul Justiţiei Tudorel Toader postează, pe pagina sa de Facebook, fotografii cu fiul său de la o nuntă.

UPDATE: Deputatul USR Stelian Ion citeşte textul moţiunii simple. Deputaţii îl acuză pe ministru că a politizat justiţia, că a contribuit la modificarea legilor justiţiei în sprijinul infractorilor şi în defavoarea victimelor, a afectat, prin afirmaţii sale, imaginea justiţiei din România şi a luat măsuri nedrepte, incorecte şi nocive pentru justiţie, astfel încât magistraţii nemulţumiţi au ieşit în stradă pentru a apăra statul de drept.

De asemenea, mai spun parlamentarii din opoziţie, ministrul Justiţiei s-a poziţionat, prin cererea de revocare a şefei DNA, de partea infractorilor, împotriva justiţiei, afirmând că a reuşit „performanţa negativă de a spulbera mitul profesionalismului”. Ei se întreabă retoric cu ce l-a deranjat procurorul general, Augustin Lazăr, de a cerut revocarea lui, spunând că probabil nu i-a plăcut că l-a contrazis, spunând adevărul despre legile justiţiei şi despre modificările aduse codurilor penale.

UPDATE: Şedinţa a început. Deputatul PMP Robert Turcescu a cerut să se supună votului propunerea ca moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei să fie votată miercuri cu bile, pentru a nu exista probleme de numărare.


Moţiunea intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4“ urmează să fie citită de la ora 16.00, apoi ezbătută. Votul final va avea loc însă miercuri. 

Moţiunea simplă vine în contextul în care Tudorel Toader a cerut revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, dar şi după ce CCR a declarat neconstituţiale zeci de prevederi din noile forme ale Codurilor Penale adoptate de coaliţia PSD-ALDE. 

Mai mult, în ultimele zile Tudorel Toader a fost atacat şi din interiorul coaliţiei, de unii social-democraţi nemulţumiţi că ministrul Justiţiei nu şi-a asumat legile Justiţiei, Codurile Penale şi o ordonanţă pe amnistie şi graţiere.