SONDAJ INSCOP Ce şanse au primarii actuali să mai câştige un mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barometrul INSCOP Research măsoară opţiunile românilor pentru alegerile locale de anul viitor: ar prefera ca actualul primar să-şi mai adjudece un mandat sau ar prefera o personalitate independentă?

43,9% din respondenţi cred că primarul în funcţie va fi reales dacă va candida în 2016. 36,4% cred că nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu ştiu/ nu răspund. Practic, avem 56,1% dintre posibilii alegători „ostili” actualilor primari (cifra îi include, e drept, şi pe cei dezinteresaţi de procesul electoral local din 2016).

Răspunsurile sunt concordante cu preferinţa electorală proprie a subiecţilor în această problemă: 43,5% spun că ar vota în 2016 cu primarul în funcţie dacă ar candida, 38% nu ar mai vota, 18,4% nonrăspunsuri. Desigur, este de presupus că mulţi oameni au tendinţa de a confunda propria opinie cu cea generală, publică.

53,1% dintre români spun că ar vota pentru funcţia primar la următoarele alegeri locale o personalitate locală independentă, fără legături cu partidele actuale. 22,4% spun că nu ar vota un independent ca primar – 24,5% nu răspund.

Darie Cristea, coordonator de proiecte Inscop Reseach: „Desigur, scenariul are un grad mare de indeterminare – nemulţumirea faţă de clasa politică are un rol semnificativ aici, pe de altă parte, a vota un independent ca alternativă la candidaţii propuşi de partidele actuale este o variantă a cărei punere în aplicare depinde „pe teren” şi de prestaţia efectivă a independentului”.

Datele arată că disponibilitatea de a vota pentru primărie o persoană independentă de sistemul actual de partide creşte o dată cu nivelul de educaţie. De asemenea, cei cu venit mare au o tendinţă semnificativ mai mare decât cei cu venit mediu sau mic de a acorda votul unui candidat independent la primărie. În urban există o disponibilitate mai mare de a vota un independent, lucru explicabil dacă ne gândim că arondarea către partide a candidaţilor din rural este relativ generalizată.

În Banat-Crişana-Maramureş şi în Transilvania apare o tendinţă mai accentuată pentru votul acordat unui independent la locale decât în Moldova-Bucovina sau Muntenia-Oltenia-Dobrogea.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort