Scandal tranșat prin referendum într-o comună din Mureș. Locuitorii nu sunt de acord cu contruirea de blocuri

0
Publicat:

Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea „Sunteţi de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?”, 1.423 (87,30 %) au răspuns „Nu”.

Cetățenii din Corunca au votat și la referendum. FOTO arhivă Adevărul

La aceeași întrebare, 207 locuitori  (12,70 %) au răspuns „Da”, potrivit rezultatului numărătorii voturilor din cele trei secţii de votare, afişat de site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

La scrutin au participat 47,50% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente (minimum era 30%), astfel că referendumul local va produce efecte. Rezultatul poate fi validat întrucât opţiunile valabil exprimate au depăşit pragul minim de 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe liste.

Pentru organizarea referendumului local, Consiliul Local Corunca a alocat din buget 100.000 de lei.

Unul dintre iniţiatorii referendumului, consilierul local Daniel Cheşa, a spus că decizia organizării unui referendum local a fost luată încă din anul 2021, pe fondul unui scandal între locuitorii din Corunca şi o serie de dezvoltatori imobiliari, „care aveau intenţia să construiască 10 blocuri, în total peste 400 de apartamente”.

Inițiatorii se temeau că localitatea Corunca a va deveni un „cartier-dormitor"

Iniţiatorii considerau că, prin construirea blocurilor de locuinţe, comuna Corunca va deveni un „cartier-dormitor" al municipiului Târgu Mureş, iar mediul înconjurător, inclusiv peisajul, ar fi avut de suferit.

Amintim că, în noiembrie 2023, un bucureștean din cartierul Greenfield, Băneasa, a intrat în greva foamei pe motiv că autoritățile întârzie redeschiderea unui drum de acces către zona rezidențială, iar oamenii stau zi de zi în trafic cu orele.