PSD vrea ca plafonarea preţurilor la energie să se raporteze la consumul curent şi nu la anul 2021

0
Publicat:

PSD va propune, printr-un amendament la OUG 119/2022, ca plafonarea preţurilor la energie să se raporteze la consumul curent şi nu la cel din anul 2021.

PSD vine cu noi propunere în Coaliție FOTO Inquam Photos

PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care îşi reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de preţuri plafonate. Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 şi 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent şi nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Potrivit social-democraţilor, prin această prevedere, cetăţenii vor fi stimulaţi să facă economie la energie electrică, „ceea ce va sprijini efortul României de a-şi reduce consumul naţional cu 10%, conform obiectivelor stabilite de Comisia Europeană”.

Totodată, România nu va fi nevoită să adopte alte reglementări care să impună obligaţii şi sancţiuni asupra consumatorilor casnici pentru reducerea consumului, aşa cum se întâmplă în alte state din Uniunii”, explică PSD. 

Protejarea cetățenilor

Premierul a explicat că măsurile luate de Guvern protejează cetîțenii și economia, susținând că românii nu vor fi afectați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, de noul proiect de OUG.

„Măsurile luate prin OUG au un obiectiv clar - protejarea cetățenilor și a economiei”, a susținut premierul Nicolae Ciucă, explicând că în ceea ce privește faptul că s-a dezbătut în spațiul public că românii vor fi afectați, „nu este adevărat”.

Premierul a explicat că în ceea ce privește scăderea plafonului pentru consumatorii casnici, s-a „menținut prețul plătit de fiecare cetățean în conformitate cu consumul, pe pragurile care au fost stabilite prin OUG 27 și al doilea prag pentru care avem un cost de 0,80 lei, vorbim de segmentul de consum între 100 și 300 KWh a rămas același, cu specificația că, în conformitate cu recomandările UE, pentru a putea să diminuăm risipa s-a scăzut acel prag de 15% din numărul de kWh”.

„Oamenii vor plăti la fel cu specificația că cei care depășesc 255 de kWh, până la nivelul acela vor plăti cuantumul despre care am vorbit”, a mai spus Ciucă. 

Potrivit premierului, „s-a interpretat că se scade din cuantumul kWh consumați”. Premierul a completat că „discutăm de o reducere cu 15% a compensării pentru numărul de kWh în comparație cu cel similar lunii din anul anterior. Nu e vorba de consumul de acum. Dacă anul trecut a consumat 100 de kWh, anul acesta îi vor fi compensați 85”.

„Se ajunsese să nu mai ținem cont de cât de mult consumăm pentru că se compensează de la stat”, a mai spus Ciucă. 

Noul proiect de OUG aprobat de Guvern 

Guvernul a aprobat măsurile de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale până la data de 1 septembrie 2023, dar și taxa de solidaritate care va fi plătită de companiile din energie.

Numărul de kWh până la care Guvernul acordă compensări scade de la 300 la 255. Adică vorbim despre o reducere cu 15%. Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.