Predoiu: Rectificarea bugetară este de fapt o baronizare bugetară. Pe culoarele puterii se vorbeşte că Ponta ar pleca de la Guvern mâine, dar îi este frică de baroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Predoiu, premierul desemnat al PNL, arată că Guvernul Ponta a decis ca la prima rectificare bugetară să ia resursele de la investiţii şi de la Transporturi pentru a le da baronilor PSD. Predoiu mai spune că Ponta ar demisiona din fruntea Guvernului, însă îi este de teamă de ce i-ar putea face baronii dacă o face.

„Antreprenoriatul şi capitalul românesc au nevoie de un guvern serios care să nu amăgească cu măsuri temporare, care nu pot fi susţinute pe termen lung, un guvern serios care menţine pe termen lung cadrul fiscal. Ceea ce vedem însă în rectificarea bugetară făcută de Ponta (de fapt de Dragnea) este de fapt o “baronizare bugetară”. Guvernul lui Ponta ia resursele de la investiţii şi dezvoltarea infrastructurii şi le dă baronilor din PSD. “Rectificarea – ameţeală” bugetară este o altă dovadă a lipsei de onestitate a Guvernului lui Ponta“, spune Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreşedintele PNL mai arată că Guvernul Ponta a preluat guvernarea în 2012 având o economie stabilizată de Guvernul precedent. „Ponta repetă obsesiv că a preluat ţara în 2012 dintr-o “groapă”. In “groapa” în care a primit cadou guvernarea în 2012, Ponta a găsit 5 miliarde de euro rezervă (buffer) la Ministerul de Finanţe, deficitul bugetar stabilizat şi credibilitatea pe pieţele externe restabilită de guvernele anterioare. Este incorect să spună că a preluat o economie în criză. Ponta a preluat în 2012 o economie stabilizată la nivel macro. Important este ca acum să nu declanşeze o spirală a măsurilor populiste pe care guvernul nu le poate menţine mai mult de 12-18 luni. Este important să nu repetam greşeli făcute în alte economii, chiar ale unor state dezvoltate“, a mai afirmat Predoiu.

Premierul desemnat al PNL crede că Victor Ponta ar trebui să-şi dea demisia din fruntea Guvernului pentru că nu mai are credibilitate. „Ponta susţine că cererea PNL de a demisiona este “stupidă”. Fără a-i discuta situaţia penală, cererea nu este stupidă. Iată de ce: economia are acum nevoie de un guvern cu credibilitate în lume, care să atragă investiţii şi sprijin pentru România. Ei bine, Ponta nu mai are credibilitate nici pentru a deschide o gogoşerie în Dubai. Daca într-adevăr vrea să servească economia României, se retrage de la guvern aşa cum s-a retras de la şefia PSD. Deocamdata, îi este mai frică de ceea ce îi poate face PSD, decât îi pasă de economia României. De fapt, din ceea ce se vorbeşte pe culoarele puterii, Ponta ar pleca de la guvern şi mâine, dacă nu i-ar fi frică de ce i-ar face baronii PSD dacă o face“, a mai spus Predoiu.

De unde se taie bani: de la Transporturi da, de la Sănătate - ba

Proiectul privind rectificarea bugetară urmează să fie discutat şi aprobat într-o şedinţă specială a Guvernului, programată pentru marţi la ora 12.00.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Sănătăţii au prevăzute cele mai mari tăieri de buget, de un miliard de lei, respectiv 613 milioane de lei. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a explicat motivele tăierii de sume de la Transporturi, arătându-şi nemulţumirea faţă de lipsa de profesionalism şi de responsabilitate, însă a precizat că Ministerul Sănătăţii va beneficia de o suplimentare a fondurilor.

Ministerul Transporturilor pierde peste un miliard de lei la rectifcarea bugetară, sumă alocată iniţial proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă. Teodorovici a explicat motivele: „Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgeşte în continuare. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocaţi, pentru că ştim foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin şi solicită bani suplimentari“.

În schimb, ministrul Finanţelor a dat asigurări că nu se vor tăia fonduri de la Ministerul Sănătăţii, deşi în proiect apare un minus de 613 milioane de lei. „Marţi, în şedinţa de Guvern, toţi cei care urmăresc acest lucru vor vedea că Sănătatea este domeniul care beneficiază mult la rectificarea bugetară. De la Sănătate nu se iau bani“, a spus Teodorovici, la Digi24. Ulterior, purtătorul de cuvânt al ministerului, Oana Grigore, a declarat pentru Mediafax că rectificarea bugetară nu afectează bugetul Sănătăţii şi că banii către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate provin de la bugetul de stat şi sunt viraţi, conform legii, prin intermediul Ministerului Sănătăţii. „Banii alocaţi, la rectificare, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vin de la bugetul de stat. Virarea banilor se face, însă, potrivit legii, prin intermediul Ministerului Sănătăţii“, a spus Oana Grigore.

De asemenea, bugetul Ministerului Culturii va fi diminuat cu aproximativ 2 milioane de lei, dar din aceşti bani peste 700.000 de lei se vor aloca Teatrului Naţionl de Operetă „Ion Dacian“. Totodată, bugetul Ministerului Fondurilor Europene se reduce cu 25 de milioane de lei, iar Ministerul Energiei şi Televiziunea Română pierd 15 milioane de lei.