Parlamentul a adoptat proiectul de lege ce prevede anularea unor obligaţii fiscale pentru transportatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest transportatori în piata Victoriei din Bucuresti 29 sept 2021 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul ce prevede anularea unor obligaţii fiscale pentru transportatori. Proiectul stabileşte că indemnizaţia specifică delegării şi detaşării trebuie considerată venit netaxabil, ieşind din sfera drepturilor salariale şi evitând, totodată, suprataxarea, a explicat deputatul Gheorghe Pecingină, argumentând că România este singurul stat european care „impozitează excesiv diurna”.

Deputaţii au adoptat proiectul cu 292 de voturi „pentru”. Nu a existat niciun vot „contra”, în timp ce trei deputaţi s-au abţinut de la vot. 

Deputatul Gheorghe Pecingină, initiator al proiectului a transmis pe Facebook că „îşi propune să stabilească un cadru predictibil atât pentru angajatorii, cât şi pentru angajaţii din sistemul prestărilor de servicii”.

Deputatul a argumentatcă prin prezentul proiect legislative, „ANAF nu va putea încadra indemnizaţiile şi alte drepturi specifice acordate salariaţilor din industria prestărilor de servicii, retroactiv de la data intrării în vigoare a legii (1 iulie 2015). Dacă proiectul se aprobă, sumele plătite de companiile de transport către ANAF aferente recalculării indemnizaţiei corespunzătoare acordate în baza clauzei de mobilitate vor trebui restituite”.

„Se stabileşte că indemnizaţia specifică delegării şi detaşării, precum şi a altor dispoziţii aferente dreptului muncii trebuie considerată venit netaxabil, ieşind din sfera drepturilor salariale şi evitând, totodată, suprataxarea”, a mai explicat depuatatul.

Parlamentarul a mai argumentat că „în timp ce ţări vecine, precum Polonia şi Ungaria îşi protejeaza proprii transportatori, România este singurul european care impozitează excesiv diurna. Efectele acestei măsuri sunt vădit disproporţionate, fiind greu de suportat de firme”.

„Problema care datează de aproape 7 ani (iulie 2015) şi-a găsit, astăzi rezolvarea, proiectul de lege fiind adoptat de Camera Deputaţilor - cameră decizională”, a conchis parlamentarul.

Un caz cunoscut privind impozitarea retroactivă a diurnei este cel al unui transportator care a obţinut în instanţă anularea unei decizii a ANAF de impozitare retroactivă a diurnelor acordate şoferilor plecaţi în curse internaţionale, scrie Bihorjust.ro, precizând că Fiscul solicitase plata a peste 5,8 milioane de lei.

Citeşte şi: Transportatori: ANAF impozitează retroactiv pe 5 ani diurnelor şoferilor

Transportatorii din mai multe judeţe ale ţării au protestat împotriva impozitării retroactive a diurnei pe care o încasează salariaţii din domeniu. Cea mai mare acţiune a avut loc vineri, 18 iunie, la Suceava.