Orban spune că pensiile speciale nu vor creşte, dar ministrul Muncii îl contrazice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban şi Ministrul Muncii Violeta Alexandru FOTO:  Mediafax. Alexandru Dobre

Premierul Ludovic Orban a spus vineri, în şedinţa de Guvern, că pensiile speciale nu vor creşte, întrebând-o pe Violeta Alexandru, ministrul Muncii, dacă este adevărat. Aceasta a precizat că pensiile speciale au o componentă bazată pe contribuţii şi o alta care vine prin transferuri de la stat. Componenta bazată pe contributivitate va creşte odată cu majorarea cu 14% a punctului de pensie, a precizat Violeta Alexandru.

„Pensiile speciale sunt compuse dintr-o parte calculată pe baza contributivităţii, care prin schimbarea anunţată de domnul ministru (n.r. – Florin Cîţu, ministrul finanţelor) automat va creşte, respectiv o parte consistentă care vine de la bugetul de stat şi care în mod evident nu are niciun impact“, a spus Violeta Alexandru în cadrul şedinţei de Guvern, citată de Libertatea.

Premierul Ludovic Orban a precizat că nu ar fi putut fi mărite doar pensiile mici, nu şi cele mari, deoarece s-ar fi creat o discriminare, în baza principiului contributivităţii. De asemenea, vor creşte şi pensiile sociale, de la 704 lei la 800 de lei, după cum a precizat ministrul Muncii Violeta Alexandru care a adăugat că sumele sunt prevăzute în proiectul de rectificare bugetară care a fost adoptat vineri de Guvern. 

„Principiul care stă la baza acordării pensiilor e principiul contributivităţii. Nu majorăm pensiile efectiv, majorăm punctul de pensie. Dacă am face o majorare diferenţiată la nivelul pensiilor, practic am crea nişte nedreptăţi imense şi am încălca grosolan principiul contributibităţii”, a explicat Ludovic Orban.