Iohannis trasează direcţii viitorului Guvern: „Va avea şi sarcina reluării dialogului deschis, constructiv şi orientat către creşterea sustenabilă a economiei”
0Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul unui eveniment că „perioada încercărilor pentru economie nu s-a terminat”, explicând faptul că noul Guvern va avea mai multe sarcini.
„Economia merge înainte şi România trebuie să meargă înainte, pe calea dezvoltării sustenabile, prin investiţii, prin inovare şi digitalizare, prin utilizarea fondurilor europene, dar şi printr-o relaţie onestă între stat şi mediul de afaceri.
Ca în fiecare an, companiile incluse în Topul Naţional sunt exemple de urmat în ceea ce priveşte performanţa, dar şi rezilienţa. Cifra de afaceri, profitul, numărul de salariaţi pentru cele peste 12 mii de firme din Top sunt indicatori care demonstrează efortul de adaptare al mediului de afaceri.
În 2020, scăderea economiei noastre a fost mai redusă, iar anul acesta revenirea este mai intensă, comparativ cu majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Dialogul constant şi colaborarea dintre decidenţi şi mediul de afaceri în anul pandemiei, susţinute intens şi prin implicarea Administraţiei Prezidenţiale, au constituit reţeta necesară într-o perioadă extrem de complicată”, se arată în mesajul preşedintelui.
Klaus Iohannis a precizat că în timpul pandemiei cele mai profitabile companii au fost cele din industrie şi a subliniat că turismul a fost cel mai afectat sector. „O dinamică pozitivă, de altfel previzibilă, au avut comerţul, îndeosebi cel on-line, precum şi domeniul IT&C. Cel mai afectat sector a fost turismul, dar care a început să îşi revină treptat anul acesta.
Creşterea investiţiilor nete în economie cu peste 10% în prima jumătate a anului reflectă, în ansamblu, obiectivul trecerii de la modelul bazat pe consum la creşterea bazată pe investiţii. Însă, în această privinţă şi la acest moment, investiţiile publice din bani naţionali şi absorbţia fondurilor europene încă sunt tributare în execuţie, în raport cu estimările programate în buget”, a mai transmis Iohannis.
Şeful statului a mai transmis că recuperarea post-COVID va necesita o schimbare de paradigmă în economie, pentru a depăşi „dezechilibrele cu care economia se confruntă în prezent”.
„De exemplu, în planul dezechilibrelor externe, este îngrijorătoare adâncirea continuă a deficitului comercial şi a deficitului de cont curent, chiar în raport cu vârfurile înregistrate anul trecut.
Totodată, pe fondul creşterii preţurilor la materii prime şi energie, ne confruntăm cu scumpiri în lanţ, iar rata inflaţiei, ajunsă la 7,9% în luna octombrie, ridică serioase probleme de scădere a puterii de cumpărare. De altfel, inflaţia pare să fi redevenit, dintr-o dată, principalul risc la adresa stabilităţii financiare la nivel global. România are nevoie de o analiză mai aprofundată a acestor evoluţii şi de măsuri concrete, pragmatice şi sustenabile, pentru consolidarea creşterii economice şi pentru susţinerea nivelului de trai al cetăţenilor”, a explicat Klaus Iohannis.
Preşedintele ţării a mai subliniat că „perioada încercărilor pentru economie nu s-a terminat”. „Noul Guvern va avea, printre altele, şi sarcina reluării dialogului deschis, constructiv şi orientat către creşterea sustenabilă a economiei noastre.
În această perioadă de redresare economică, avem nevoie de consolidarea capitalului românesc şi de atragerea de noi investiţii, axate pe valoare adăugată ridicată. Mediul de afaceri are nevoie de performanţe cantitative, dar mai ales calitative, astfel încât întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi firmele mari să evolueze cu ambiţie şi viziune pentru economia viitorului”, a conchis Iohannis.