Iohannis: La anul vom avea creşteri de impozite şi taxe, oricine ar fi preşedinte, din vina Guvernului Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO AP

Preşedintele PNL şi candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat joi, la Digi 24, că Guvernul va creşte taxele şi impozitele, în 2015, oricine ar fi preşedinte, altfel România ar putea fi sancţionată pentru că nu respectă recomandarea Comisiei Europene, de a se încadra într-un deficit bugetar de 1,4%.

Principalele declaraţii

Sunt convins că vom avea creşteri de impozite şi taxe, nu există nicio îndoială. Am făcut deja simulări cu colegii care sunt specialişti în domeniu şi am avertizat în repetate rânduri, sunt lucruri reale. Este clar şi calculele pot fi făcute de oricine.

Există, din informaţii pe surse, calcule care se fac şi simulează creşterile pe cota unică, pe diferite impozite şi taxe. Acum câteva săptămâni a fost o informaţie tot pe surse, că impozitul pe teren agricol creşte. Campania se termină, lucrurile trebuie plătite şi guvernul din 2015 va trebui să scoată banii de undeva.

Ce faceţi dacă rămâneţi cu un guvern care vrea să mărească taxele?

Mărirea taxelor e treaba Guvernului. Dacă va fi un Guvern PSD, va primi nota de plată. Nu îmi imaginez că în 2015 vom avea un guvern care reuşeşte să facă economii de 15 miliarde de lei. Simulările sunt pe 2016, dar la fel de bine se pot aplica din 2015. Aceste lucruri sunt posibile şi trebuie să avem scenarii pentru a reacţiona.

În ce măsură poate preşedintele să împiedice aceste măsuri?

Nu poate. Poate să facă ceva doar dacă are un guvern cu care poate lucra foarte bine, de aceea îmi doresc să am un guvern de la ACL. Este evident, atâta vreme cât avem un guvern PSD, acela îşi va face propria politică fiscală şi vedem că e o catastrofă politica fiscală a PSD.

Cred că vom avea creşteri de taxe şi impozite pentru a acoperi aceste sume, dar fără o gândire despre cum să recupereze economia în 2016. Dar dacă vom avea un guvern care înţelege nevoia de dezvoltare economică se pot lua măsuri care prevăd ce se întâmplă în anii următori. Am făcut mai multe solicitări să vină premierul cu bugetul în Parlament, cum prevede legea,  nu e solicitare de campanie. Legea spună să vină cu bugetul până la 15 noiembrie, adică poimâine. Atunci, i-am rugat pe colegii mei să facă un draft, să ne dăm seama ce se întâmplă.

Ei au făcut aceste calcule, o estimare a veniturilor. Ajungem în zona de deficit bugetar de 3% dacă nu umblăm la impozite şi taxe. Ajungem la 3% şi intrăm într-o zonă care este sancţionabilă, conform regulilor UE, dar noi ne-am angajat public la un buget cu un deficit de 1,4% din PIB, deci mai mult decât dublu faţă de angajament va fi deficitul bugetar.

În 2014, pe un TVA de 24%, colectăm cât se colecta pe un TVA de 19%.

Acum este TVA de 24% şi avem o evaziune fiscală mare. Calculele spun că peste 70% din evaziune este din zona de TVA. Tentaţia este prea mare şi se face multă evaziune pe TVA. Reducerea se face dintr-o dată sau gradual.Eu cred că se poate face gradual. Compensarea, pe termen scurt, poate veni din îmbunătăţirea colectării. Avem un grad de colectare foarte slab.

Ajungeţi preşedinte, aveţi guvernul Ponta. Cum lucraţi?

Instituţional corect. Nu o să mă vedeţi la TV certându-mă cu el. Nici preşedintele şi nici premierul nu sunt puşi să facă figuraţie, ci să rezolve problemele României.

Cine va merge la Consiliul European?

E o chestiune tranşată de CCR. Merg în calitate de preşedinte.

Dar puteţi delega.

Aici e o posibilitate de a accentua nevoia de colaborare. Dacă preşedintele merge la Consiliu şi prim-ministrul stă acasă, trebuie să se întâlnească. Asta nu înseamnă că ne împrietenim, facem pact de coabitare, dar colaborarea de dragul rezolvării problemelor României se poate face.

Cele două mandate ale preşedintelui Băsescu marchează istoria celor 25 de ani postdecembrişti. Ce veţi schimba din abordările cu care preşedintele ne-a obişnuit?

Destul de multe. Dacă ne uităm ce au însemnat cei zece ani, vedem că principiul de bază a fost divide et impera. Mereu au apărut crize şi zone de conflict. Eu doresc să fiu un preşedinte mediator şi integrator, dar ferm în faţa derapajelor. Pe de altă parte, îmi doresc să fiu alt tip de preşedinte.

Deci orice ar fi, nu scăpăm de impozite şi taxe?

Da, la anul vom avea creşteri de impozite şi taxe. E o afirmaţie pe care o fac cu toată responsabilitatea. Soluţia este un alt guvern.

De ce nu aţi fost la a treia dezbatere?

Sunt aici, nu îl văd pe Victor Ponta. Eu am venit. Să recapitulăm. La început de campanie am spus că vreau dezbatere, am transmis contracandidatului. Ponta mi-a transmis că stă la televizor, mănâncă popcorn. Am înţeles, în primul tur nu se coboară din biroul premierului la simplii muritori, dar acum suntem în turul doi. Acum o săptămână, discuţia a fost la acelaşi nivel, nu a dorit să discute cu mine despre o dezbatere publică pe o platformă accesibilă tuturor, dimpotrivă, ci că trebuie să fie patru dezbateri după tematicile sale.

Suntem într-o ţară democratică, ar trebui să existe un minimum de respect faţă de contracandidat. Nu l-a avut şi, dacă am văzut că nu şi nu, am mers eu acolo. Mi s-a părut inadmisibil să avem campanie, turul doi fără dezbatere. Programul mi-a permis să particip şi azi am venit aici. A fost interesul meu şi cred că şi interesul telespectatorilor să vadă aceste dezbateri.

Am ferma convingere că nu a dorit să intre în dezbatere. Nu ştiu de ce s-a temut, dar altă explicaţie nu găsesc. A fost o reacţie total aiurea din partea domnului Ponta şi a staff-ului. Puteam, de acum o lună, să stabilim o întâlnire la IPP, la Universitate. Puteau toate staff-urile să negocieze aşa ceva.

Pentru mine e important că soţia mea mă sprijină 100%.

V-am întrebat cum se va purta doamna Iohannis ca Primă Doamnă şi a dat un răspuns laconic.

Ca o Primă Doamnă, pur şi simplu. Va avea apariţii publice. La Sibiu, a apărut nu des, dar a apărut împreună cu mine la evenimente publice, la recepţii de rang foarte înalt, bunăoară când a venit Regele Belgiei şi am avut o recepţie mare şi frumoasă, când a venit Marele Duce de Luxemburg, ştie foarte bine când e cazul să participe la evenimente şi are o prestaţie excepţională.

Nu va fi zilnic la televizor alături de mine, nu e stilul nostru. Împreună am decis să parcurgem aşa anii de politică.

Am reluat azi, într-o conferinţă de presă, apelul meu către cei doi preşedinţi din Parlament. Am făcut solicitarea de multe ori şi eu, şi colegii mei.

Acum pot dovedi că vor stat de drept. Azi am făcut încă o dată apelul public, cei din birou au solicitat convocare, dar pesediştii nu au dorit. Este evident că Ponta şi PSD nu au dorit să fie picată această lege şi îmi întăreşte convingerea că abia aşteaptă să pice această lege, să o trimită la preşedinte, să fie promulgată. 

Cineva foarte apropiat din familia domnului Ponta a afirmat public că nu a vrut să candideze, dar a fost împins de baronii din partid. Mie îmi este clar ce se întâmplă.

Dosarul Microsoft şi EADS au ajuns în România în urma investigaţiilor făcute în SUA, respectiv Germania, dar ce spune asta despre performanţa procurorilor români?

Eu văd partea plină a paharului: bine că au ajuns şi se investighează! Îmi doresc curăţenie în clasa politică, responsabilizare, selecţie mai bună a politicienilor şi astfel de dosare fac bine României. E foarte bine că au ajuns aici, că se face curăţenie. Îmi doresc exact contrariul faţă de ce doreşte Ponta. E nevoie de o etapă de curăţire în politică.

Avem informaţii că soldaţi ruşi ar fi trecut din nou frontiera în Ucraina. Până unde ar trebui să meargă Europa în conflict?

E clar că trebuie să fim parte din efortul care se face pentru stabilizarea Ucrainei. Doar împreună se pot lua măsuri care redresează situaţia. Este exclusă o acţiune unilaterală a României, e clar că aici se pot obţine rezultate doar dacă aceste parteneriate funcţionează perfect. Situaţia e complicată, e prima dată după terminarea războiului când avem o criză de asemenea amploare.

Nu cred pe varianta războinică. Nu putem acum să stabilim dacă se trimit arme în Ucraina.

Până unde ar putea merge sancţiunile împotriva Rusiei?

Există calcule care nu sunt publice, dar acum nu am alte informaţii. Părerea mea este că sancţiunile trebuie să oprească extinderea conflictului. Nu trebuie să se ajungă într-o zonă de conflict deschis, ar fi catastrofal.

Cred în parteneriatul cu R. Moldova. Cred că este un parteneriat unic sau o relaţie unică pe care o avem şi trebuie să facem orice pentru a sprijini R. Moldova.

Aţi spus că nu aţi fost la Chişinău.

Da, nu s-a putut din motive logistice. Dacă ies preşedinte, una dintre primele vizite va fi acolo.

Transnistria e o problemă majoră pentru UE.

Dosarul e unul complicat şi, cum evoluează situaţia acum, s-ar putea să avem situaţii similar de complicate în Ucraina. Nu sunt soluţii simple pe care le-aş putea scoate din buzunar, dar este nevoie de diplomaţie, de negocieri.

De foarte multe ori, când vorbim despre securitate, lumea se gândeşte doar la aspectul militar, dar un astfel de parteneriat înseamnă mai mult decât baze militare, înseamnă relaţii economice. Îmi doresc ca latura economică se dezvolte considerabil mai mult şi asta înseamnă mai mulţi investitori, mai multă colaborare. Ca să existe aşa ceva, mi s-a spus că e simplu: trebuie să avem stat de drept. E o condiţie nenegociabilă pentru partenerii americani. 

Relaţia Ungaria-România poate fi îmbunătăţită. Nu e o problemă nouă. Nu pot să fac aprecieri, nu cred că este cazul, asupra comportamentului unui partid în relaţia cu propriii cetăţeni.

În ce priveşte China, sunt de acord să avem relaţii comerciale, dar aici e diferenţa. E vorba de relaţii economice. Ponta s-a dus în zona de relaţii politice şi aici a venit critica mea. Sigur, toţi au relaţii comerciale semnificative cu China şi vor să profite de pe urma pieţei din China care este imensă, dar de acolo la o relaţie politică specială e cale lungă. 

Critica mea a fost faţă de politica din China, faţă de încălcarea drepturilor omului. Nu putem să ne facem că nu există. Cu relaţii politice, mai încet cu pianul pe scări.

Relaţia cu UE. 2018 - România asigură preşedinţia Consiliului European. Suntem pregătiţi?

Da, suntem pregătiţi. Problema este că niciodată nu venim cu soluţii proprii, nu ne profilăm. E nevoie de mai multă acţiune. Rolul nostru acum e pur reactiv. Aceste idei le-aş prezenta peste o jumătate de an, un an. Până ce nu văd dosarele de la Preşedinţie, de la Guvern, ar fi hazardat să vin cu o propunere.

Ce include proiectul de ţară?

Pentru mine, educaţia este cheia succesului! Dacă reuşim acest lucru, atunci nivelul veniturilor va creşte, chestiune care ne lasă bani pentru sănătate, pentru pensii. Eu nu îmi doresc să tai pensiile, clar! Dimpotrivă, îmi doresc să ajung la creşteri serioase, nu la adaptarea la nivelul inflaţiei.

Ultima întrebare. Descrieţi o imagine pe care o veţi avea în minte în cazul în care câştigaţi.

O imagine cu care voi rămâne pe toată viaţa. S-a repetat de multe ori cu un impact emoţional asupra mea. De fiecare dată după un miting, oamenii au venit să mă atingă, e incredibil. Şi asta mă marchează. Oamenii vin cu încredere, cu deschidere, imaginaţi-vă o mulţime de oameni care vine să te atingă, e incredibil! La Sibiu sunt un pic mai rezervaţi, dar şi la Sibiu, la ultimul miting, s-a întâmplat acelaşi lucru.