Diaconescu: Chiar dacă s-ar produce schimbarea, avem toate argumentele să credem în continuitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu consideră că politica Washingtonului față de România nu se va schimba fundamental dacă va câștiga republicanul Mitt Romney. Totuși, Diaconescu n-a putut să nu remarce că "Europa n-a făcut obiectul nici măcar al unei dezbateri ceva mai serioase în cele trei întâlniri faţă în faţă pe care le-au avut preşedintele în exerciţiu şi preşedintele aspirant".

Întrebat dacă ar trebui să se producă o schimbare la nivelul conducerii Casei Albe, consilierul prezidențial a declarat la RFI: "E o întrebare delicată. Din punctul nostru de vedere, chiar dacă s-ar produce schimbarea, avem toate argumentele să credem în continuitate".

Diaconescu a ținut să sublinieze că problemele europene nu au fost discutate în mod serios de cei doi candidați la președinție. În general, politica democraţilor nu este foarte ataşată de problemele europene. De altfel, în mod concret şi interesul politico-strategic s-a diminuat în legătură cu zona europeană şi ceea ce ne interesează pe noi şi în legătură cu zona Mării Negre", a declarat consilierul prezidențial.

"Sigur, din punct de vedere al securităţii şi al participării americane mai ales la proiectele de securitate şi mă refer în special la Alianţa Nord-Atlantică, nu au existat vulnerabilităţi, deci lucrurile au mers <<business as usual>>, cum se spune. Dar evident, un interes direct şi nemijlocit, mai ales în relaţia cu votantul american în legătură cu Europa şi dezvoltările europene nu s-a manifestat nici de o parte, nici de alta", afirmă consilierul prezidenţial, care observă că "în general, Europa n-a făcut obiectul nici măcar al unei dezbateri ceva mai serioase în cele trei întâlniri faţă în faţă pe care le-au avut preşedintele în exerciţiu şi preşedintele aspirant".