Democrat-liberalii au sub 10% în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL ar fi votat de doar 9,9% din bucureşteni, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru „Adevărul“. Capitala a fost câţiva ani un fief al PDL.

La nivel naţional, USL ar obţine 57,1% din voturile celor care s-ar prezenta la scrutin, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru „Adevărul" în perioada 9 -14 august.

Celelalte două sondaje realizate de IMAS la solicitarea "Adevarul":

Liderii USL, în scădere după suspendare

USL scade pentru a doua lună la rând

Pe locurile următoare se clasează PDL, cotat cu 17,8%, şi Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, care a ajuns la 14,1%.

Pragul electoral ar mai fi depăşit de UDMR - 5,8%.

Sub pragul electoral de 5% se află PRM - 3%, PNG - 0,6% şi UNPR - 0,3%.
Datele sunt raportate la totalul celor care s-ar prezenta la vot. Un procent de 27,4% din cei intervievaţi au afirmat că nu s-ar prezenta la vot sau nu ştiu pe cine ar pune ştampila.

Zona în care USL ar obţine cele mai multe procente este Capitala, unde alianţa dintre PSD şi PNL a ajuns la 77,3%.

Bucureştiul nu a fost niciodată un fief al PSD, în schimb liberalii s-au aflat în ascensiune în ultimii ani de zile. Scorul bun al USL reflectă şi faptul că electoratul liberal din Capitală a „digerat" alianţa cu PSD.

Surpriza vine de la PDL,  partid cotat cu 9,9%, deşi Bucureştiul a fost, în mod tradiţional, un fief al democrat-liberalilor. Pe lângă problemele generale ale partidului, imaginea în Bucureşti a fost afectată şi de faptul că filiala a fost condusă de Elena Udrea şi preluată interimar de Adriean Videanu.
PPDD ar obţine 8,5% din voturile bucureştenilor, iar PRM 1,7%.

USL, sub 50% în Transilvania

USL conduce detaşat şi în Muntenia, unde ar obţine 57,9% din voturi. Rezultatul USL în această regiune nu este o surpriză, în majoritatea judeţelor PSD având organizaţii puternice. Baroni locali precum Liviu Dragnea (Teleorman), Constantin Nicolescu (Argeş) sau Radu Mazăre  (Constanţa) au depăşit planul de voturi la fiecare scrutin.

Democrat-liberalii au 17,2%, în media naţională, în timp ce PPDD ar obţine 16,7% din voturile celor intervievaţi.

Este singura regiune în care PRM se apropie de pragul electoral de 5%, fiind cotat cu 4,8%.

În Moldova, USL are 66,1%. De altfel, PSD a fost, întotdeauna, puternic în această zonă, lucru demonstrat la toate alegerile din 1990 încoace.
PDL ar obţine 20,2% în această zonă, cel mai bun rezultat la nivel naţional. Partidul lui Dan Diaconescu este cotat cu 12,2% din opţiunile moldovenilor.
Transilvania este singura regiune unde USL este sub 50%, alianţa întrunind opţiunile a  45,9% din voturile alegătorilor din această zonă.

De altfel, PSD nu a avut niciodată succes în această regiune, iar PNL nu are filiale suficient de puternice pentru a înclina balanţa.

UDMR ar obţine 17,6% din voturi. O surpriză este scorul PPDD, care a ajuns la 13,4%, deşi, în general, formaţiunea lui Dan Diaconescu nu reuşea să atingă 10% în Transilvania.

Sondajul a fost realizat de IMAS în perioada 9-14 august pe un eşantion de 1.036 de persoane şi are o marjă de eroare de ± 3%.