Comisia LIBE dezbate necesitatea unui mecanism european pentru monitorizarea statului de drept. „E foarte important pentru unele state membre”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Didier Reynders EPA EFE

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European dezbate luni necesitatea unui mecanism european pentru monitorizarea statului de drept, a democraţiei şi a respectării drepturilor fundamentale. Didier Reynders, comisar european pentru Justiţie a subliniat în timpul dezbaterii că „evenimentele recente au confirmat îngrijorarea noastră pentru respectarea statului de drept în unele state membre”.

Dezbaterea din Comisia LIBE s-a concentrat pe necesitatea unui mecanism european pentru monitorizarea respectării statului de drept, a drepturilor fundamentale şi a democraţiei în toate statele membre ale Uniuniii Europene. 

Vicepreşedintele comisiei, Maite Pagazaurtundua, a precizat în deschiderea evenimentului că anul trecut LIBE a „avut de a face cu provocări multifaţetate privind statul de drept, drepturile democratice şi drepturile fundamentale. Ştiţi cât de important este asta pentru anumite state membre”, a declarat oficialul.

Comisarul european pentru Justiţie Didier Reynders a subliniat că acest subiect este unul important pentru Comisia Europeană.

„Evenimentele recente ne-au confirmat îngrijorările privind respectarea statului de drept în anumite state membre şi avem nevoie să promovăm o cultură a statului de drept în Europa. Subliniez însă că munca la acest mecanism nu ar trebui să ne distragă atenţia de la provocările actuale privind statul de drept. Susţinem în întregime obiectivul Parlamentului European de a se asigura că regulile sunt respectate în toate statele membre”, a precizat comisarul.

Acesta din urmă a vorbit şi despre primul raport al Comisiei privind respectarea statului de drept în UE şi a afirmat că acesta „progresează bine” şi că va fi publicat în luna saptembrie.

Rik Daems, şeful Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a subliniat că mecanismul ar trebui să fie unul universal.

„Dacă facem mecanisme noi, acestea ar trebui să se alinieze cu fiecare stat. Ar trebui să fie la fel pentru fiecare cetăţean european. Nu ar fi foarte înţelept să avem două viteze”, a precizat oficialul.