Cartianu şi Ciocăzanu, la Adevărul Live, despre noua lor carte. Jurnaliştii au spus povestea alegerilor din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Cartianu şi Laurenţiu Ciocăzanu au vorbit la Adevărul Live despre turneul de şapte săptămâni pe care-l vor face, începând de mâine, în SUA şi Canada, pentru promovarea unei cărţi-document: Miracolul din noiembrie. Cartea are un subtitlu care spune totul: "Uimitoarea poveste a zilei în care Diaspora şi Facebook au obţinut o victorie eroică".

Principalele declaraţii:

Grigore Cartianu: Ne-am întâlnit astăzi aici cu un dublu motiv: că împreună am scris o carte care va fi distribuită cu ziarul “Adevărul” în luna mai. Mâine dimineaţă plecăm spre New York şi timp de şapte săptămâni bântuim prin SUA şi Canada, avem gazde profesioniste care ne organizează întâlniri, mergem şi la MIT, la diverse centre culturale ca să promovăm cartea noastră, “Miracolul din noiembrie”. Sunt cele două evenimente care ne aduc să discutăm. Mergem să promovăm cartea, să ţinem conferinţe şi acolo unde mergem nu pot merge şi fără celelalte cărţi ale mele.

Laurenţiu Ciocăzanu: Trebuie să mulţumim ziarului că ne este partener în acest proiect, care este un proiect de mare emoţie. Dacă nu apăreau mici obstacole inerente în calea unui astfel de proces cum e scoaterea unei cărţi, acum avem cartea pe masă.

Grigore Cartianu: Cartea ne va prinde din urmă. Hai să vorbim despre ea. Asta e ce rămâne, o carte de peste 400 de pagini.

Laurenţiu  Ciocăzanu: Printr-un miracol, ceva în Diaspora a făcut-o să explodeze în acel moment.

Grigore Cartianu: Avem multe poveşti în care oamenii spun că din 1990 până în 2014, timp de 24 de ani nu au votat. Un sfert de veac nu au simţit nevoia. Şi au fost confruntări spectaculoase, pe muchie de cuţit. Acum s-a întâmplat. Când ieşim în masă, puterea respectivă nu mai face faţă, este spulberată.

Laurenţiu Ciocăzanu: Impresionat în mărturie este faptul că am redevenit români.

Grigore Cartianu: Tu aveai o poveste din Italia care m-a mişcat,  m-a cutremurat.

Laurenţiu Ciocăzanu: Este vorba despre o femeie de lângă Bologna care a avut nevoie de morfină pentru a sta la coadă ore în şir, din cauza durerilor osoase care nu i-au permis să voteze.

Grigore Cartianu: Erau mulţi oameni care aveau dificultate şi de a sta în picioare.

Laurenţiu Ciocăzanu: Un anume domn de la fostul PDL Diaspora era nemulţumit pentru că nu a primit nici măcar un telefon de mulţumire pentru cum s-a zbătut. Mai e o poveste a unui copil imobilizat şi care a stat la coadă în cărucior atâtea ore.

Grigore Cartianu: Trebuie spus că oamenii au fost foarte civilizaţi şi unde au fost cazuri aparte i-au lăsat să meargă în faţă, dar alţii au spus că nu, vor să stea la coadă, e un moment istoric. Au fost cazuri de genul ăsta. Avem şi cazul de la Munchen, unde nişte copii au venit de cu seara, au stat toată noaptea şi dimineaţa la şapte au votat.