Adrian Năstase ar putea fi eliberat mai devreme. Avocaţi: „Înainte de sfârşitul acestei luni se va pune problema eliberării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii lui Adrian Năstase au explicat că activităţile intelectuale desfăşurate de fostul premier în închisoare i-ar putea aduce acestuia o reducere a pedepsei. Ion Cazacu a explicat că înainte de finalul lunii ianuarie Comisia de eliberări condiţionate se va întruni şi va decide dacă activitatea lui Năstase este eligibilă pentru o reducere a pedepsei.

„Înainte de sfârşitul acestei luni se va pune problema eliberării lui Adrian Năstase. Comisia din penitenciar care se ocupă de eliberările din penitenciar înainte de termen, de eliberările condiţionate, trebuie să adauge şi zilele pe care deţinutul le-a câştigat prin muncă . Concluziile comisiei pentru eliberarea  înainte de termen sau pentru respingerea cererii de eliberare înainte de termen, sunt trimise instantei de executare, în speţă Tribunalul Bucureşti, care hotărăşte printr-o sentinţă”, a explicat avocatul lui Adrian Năstase, Lucian Bolcaş, pentru B1 Tv.

În timpul petrecut în penitenciar, Adrian Năstase a scris trei cărţi, din care a publicat două. De asemenea, fostul premier le-a ţinut şi deţinuţilor o serie de prelegeri, care ar putea fi considerate tot activitate intelectuală.

„Această activitate întotdeauna a fost apreciată, activitatea intelectuală, spre deosebire de alte situaţii, a fost apreciată în pentitenciar, fără a mai socoti că a participat la diverse actvităţi educative, ţinând diverse cursuri şi conferinţe cu deţinuţii”,  a mai precizat Bolcaş.

Odată ce fostul premier ştie exact data când va ieşi din închisoare, procedura de eliberare a deţinutului durează aproximativ o oră.

„Maxim o oră. Depinde, se efectuează o vizită medicală la punerea în libertate a deţinutului. Îşi ia lucrurile pe care le are în penitenciar, i se face identificarea, i se înmânează biletul de eliberare şi este condus la poarta penitenciarului”, explică purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, Cristian Erving Micu.

Conform pedepsei pe care o are de ispăşit, Adrian Năstase ar trebui să fie eliberat din închisoare la data de 20 iunie 2014, după executarea celor doi ani la care a fost condamnat. Cum însă are o vârstă mai mare de 60 de ani, poate cere eliberarea condiţionată după efectuarea unei treimi din pedeapsă. Dacă i s-ar aproba cererea, ar trebui să fie eliberat pe 16 februarie 2013. Reducându-i-se însă pedeapsa şi cu perioada în care i s-au recunoscut activităţile educative efectuate în penitenciar, el ar putea părăsi penitenciarul cu aproape 20 de zile mai repede, adică la sfârşitul lunii ianuarie. Dar totul depinde de hotărârea comisiei de eliberare condiţionată şi de cea a instanţei de judecată chemată să o valideze.
 

Mai multe pentru tine:
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa