Video 12 octombrie: Ziua în care a fost inaugurată statuia Isus Mântuitorul din Rio de Janeiro

0
Publicat:

Data de 12 octombrie a marcat istoria mondială prin inaugurarea statuii Isus Mântuitorul din Rio de Janeiro, cunoscută ca una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, dar și nașterea unor personalități precum Luciano Pavarotti și Daniela Gyorfi.

Ziua în care a fost inaugurată statuia lui Isus Mântuitorul din Rio de Janeiro FOTO Arhivă

În ordine cronologică, acestea sunt cele mai importante evenimente din istorie care au avut loc pe data de 12 octombrie.

1492: Cristofor Columb a descoperit America

Cristofor Columb a navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre India, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, denumit mai târziu, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută doar Lumea Veche.

1518: Începe interogarea lui Martin Luther

Începând cu data de 12 octombrie, până la 14 octombrie 1518, Martin Luther a fost interogat de către cardinalul Thomas Cajetan. Cardinalul i-a cerut lui Martin Luther să-și retracteze „cele 95 de teze” care, ulterior, au declanșat Reforma Protestantă. Luther a replicat că și le va retrage doar dacă i se va dovedi pe baza Bibliei că el este cel care greșește.

1808: Este semnată convenția prin care Rusia anexează Moldova și Țara Românească

Înainte de a pleca în Spania, pentru a conduce trupele militare după înfrângerile de la Bailen și Vimiero, Napoleon I a încercat să întărească alianța cu Rusia și să obțină un angajament de la Alexandru I ca Rusia să declare război Austriei dacă aceasta ar ataca Franța. 

Napoleon i-a oferit lui Alexandru termeni relativ lenienți—cerând ca Rusia să se alăture Sistemului Continental, să-și retragă forțele din Țara Românească și Moldova și să predea Insulele Ionice Franței. În contrast, Prusia a fost tratată aspru. A pierdut jumătate din teritoriu și populație și a suferit o ocupație de doi ani care a costat-o aproximativ 1,4 miliarde de franci. Din fostul teritoriu prusac, Napoleon a creat Regatul Westfaliei, condus de fratele său mai tânăr Jérôme, și Ducatul Varșoviei.

1810: A avut loc prima ediție de Oktoberfest

Ideea a pornit de la un subofițer din garda națională bavareză. Acesta a sugerat organizarea unei curse de cai cu ocazia festivităților legate de căsătoria prințului moștenitor Ludovic I al Bavariei cu prințesa Therese von Hildburghausen.

Regele Bavariei, Maximilian I, s-a arătat mai mult decât încântat de această sugestie. La 17 octombrie 1810 avea loc cursa de cai, pe care prințesa-mireasă a denumit-o Oktoberfest. Ca loc de desfășurare a fost aleasă o pajiște nefolosită de la marginea orașului, denumită ulterior "Theresienwiese" (pajiștea Tereziei).

La această primă festivitate, băuturile nu au fost servite în locul de desfășurare a cursei, ci în centrul orașului. În anul următor, autoritățile au decis reluarea festivalului, de această dată sub patronajul Asociației de Agricultură Bavareză, care a folosit evenimentul în scopuri publicitare, prezentându-și serviciile paralel cu desfășurarea evenimentului. În anii ce au urmat, festivalul a fost finanțat de diferite firme private

1823: Sunt puse în vânzare primele pelerine de ploaie

Scoţianul Charles Macintosh și-a dedicat timpul liber științei, în special chimiei, și înainte de a împlini 20 de ani a renunțat la postul de funcționar pentru a studia cu Joseph Black la Universitatea din Edinburgh și pentru a se ocupa de fabricarea de produse chimice. În acest domeniu a avut un mare succes și a inventat diverse procese noi.

Experimentele sale cu nafta au dus la inventarea țesăturii cauciucate impermeabile; esența brevetului său a fost cimentarea a două grosimi de pânză împreună cu cauciuc natural.

1863: A murit poetul Andrei Mureşanu

Andrei Mureșanu este autorul poeziei Un răsunet - Deşteaptă-te, române - devenită Imn al României. A fost un poet și revoluționar român din Transilvania. Născut în familia unui mic întreprinzător greco-catolic, a studiat filosofia și teologia la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Brașov, începând cu 1838.

A început să publice poezie în revista Foaie pentru minte, inimă și literatură. S-a numărat între conducătorii Revoluției din 1848, ca membru în delegația Brașovului la Adunarea de la Blaj, în mai 1848. Poemul său Un răsunet, scris la Brașov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele), poem denumit ulterior Deșteaptă-te, române!, a devenit imn revoluționar - fiind numit de Nicolae Bălcescu „Marseilleza românilor”. În 1990 Deșteaptă-te, române! a devenit imnul de stat al României.

1894: S-a născut Elisabeta a României

Născută în familia regală a României (cu titlurile de principesă a României și principesă de Hohenzollern-Sigmaringen) a fost fiica cea mai mare a reginei Maria și a regelui Ferdinand. Cel de-al doilea copil al cuplului regal era, după mărturiile epocii, „una dintre cele mai ciudate prințese din Regatul român”.

Fire sensibilă și capricioasă, extrem de cultivată, Principesa Elisabeta a rămas în amintirea contemporanilor săi ca o adevărată enigmă.

1931: A fost inaugurată statuia Isus Mântuitorul, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne

Cristos Mântuitorul (în portugheză Cristo Redentor) este un monument în Rio de Janeiro (Brazilia), amplasat la sud de oraș, pe muntele Corcovado (700 m), în pădurea Tijuca.

Monumentul a fost planificat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Schițele proiectului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Din motive financiare, numai după zece ani a început construcția lui.

Cu sprijinul Franței și Vaticanului s-a reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931. Edificiul, reprezentativ pentru Art Deco, are o înălțime de 30 metri, împreună cu soclul 38 de metri. Soclul ocupă o suprafață de 100 m2. Lățimea statuii, la nivelul brațelor, este de 28 metri, iar masa sa este de 1.145 de tone.

1935: S-a născut Luciano Pavarotti, tenor italian

A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia, pe 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema” de Puccini. Pavarotti a avut patru fete, trei din prima căsătorie cu Adua și o fată împreună cu a doua soție, Nicoletta Mantovani.

Pe 11 august 1999, Luciano Pavarotti a susținut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piața Constituției (Palatul Parlamentului) din București, având în program canțonete și arii din opere.

Luciano Pavarotti a susținut ultimul său concert în februarie 2006, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, când a interpretat aria Nessun dorma. Din cauza condiției sale fizice precare, cauzate de cancerul care îl măcina, ar fi fost prea periculos pentru el să riște o prestație live în fața unei audiențe globale, așa că aceasta a fost prima (și ultima) dată în cariera sa când marele tenor a făcut playback. A murit în 2007, tot la Modena, acolo unde s-a născut.

1968: S-a născut cântăreaţa Daniela Gyorfi

În 1991 a avut loc prima sa apariție din cariera muzicală. A participat la festivalul de la Mamaia unde a obținut premiul II la secțiunea “Interpretare”. Artista are în spate o carieră de peste 20 ani, timp în care a avut concerte atât în țară cât și în străinătate. A lansat de-a lungul carierei câteva albume și a avut multe melodii care au ajuns hit-uri.

Daniela a cochetat și cu televiziunea, prezentând la OTV emisiunea “Manele de Top”. A mai fost curtată și de postul Acasă TV, care a vrut să o distribuie într-unul din telefilmele difuzate în emisiunea Mihaelei Tatu.

1968: S-a născut actorul şi cântăreţul Hugh Jackman

Interpretarea din „Les Misérables” (2102) i-a adus, în 2013, Premiul Globul de Aur şi o nominalizare la Premiul Oscar. Jackman a câștigat recunoașterea internațională pentru rolurile sale din filme importante, mai ales ca super erou din filme de acțiune, dar și în roluri de personaje secundare sau romantice.

Jackman a devenit foarte cunoscut mai ales pentru rolul său Wolverine din seria X-Men, plus Kate & Leopold, Van Helsing, Prestigiul, și Australia. Hugh Jackman este și cântăreț, dansator și actor în muzicaluri pe scenă și a câștigat un premiu Tony pentru rolul din Băiatul din Oz.

1984: Încecarea de asasinat a premierului Margaret Thatcher

Armata republicană provizorie irlandeză organizează o tentativă de asasinat, care eșuează. Bomba însă ucide cinci persoane și 31 de persoane sunt rănite.

Baroneasa Thatcher a fost prima femeie aleasă în funcția de prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005.

A devenit membru al Parlamentului britanic în 1959. Este una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică. Ea este de asemenea una dintre cele mai controversate figuri politice, fiind prima femeie prim-ministru din întreaga istorie a Europei.

Alături de Churchill, Thatcher împarte onoarea de a avea o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului.

1994: Sonda spațială Magellan arde în atmosfera lui Venus

Sonda Magellan, denumită și Sonda de Cartografiere a planetei Venus prin Unde Radar, a fost o sondă spațială robot având o greutate de 1.035 kilograme, lansată de NASA la 4 mai 1989, ca să cartografieze suprafața planetei Venus prin tehnica radar și să măsoare gravitația planetei. A fost prima misiune interplanetară lansată de pe o navetă spațială.

Magellan a fost cea de a patra misiune NASA trimisă spre Venus și termina o pauză de unsprezece ani în explorarea interplanetară a SUA. Durata misiunii: 10 august 1990-12 octombrie 1994

2005: A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord

Shenzhou 6 este a doua sondă a Republicii Populare Chineze transportând oameni în spațiu. A fost lansată la 12 octombrie 2005 de la Cosmodromul Jiuquan cu o rachetă purtătoare de tip Marșul Lung CZ-2F. Doi astronauți au fost trimiși cu Shenzhou 6 – Fei Junlong și Nie Haisheng.