VIDEO Viktor Orban dă "unfriend" FMI-ului şi refuză condiţiile pentru un bailout
0Viktor Orban a aruncat în aer şansele Ungariei de a primi un împrumut de la FMI. Premierul maghiar a postat un video pe Facebook în care a înfierat condiţiile impuse de Fondul Monetar pentru acordarea unui bailout, care ar fi ajutat enorm economia vecinilor noştri.
"De la a tăia pensii la a reduce aparatul birocratic şi de a umbla la taxele bancare, nimic din ceea ce este scris acolo nu este în interesul Ungariei. Parlamentul a primit condiţiile celor de la FMI şi a spus că preţul acestui împrumut este prea mare!", a spus Orban.
Moneda locală, forintul, a pierdut 1,5% în raport cu euro imediat după comentariile lui Viktor Orban, dar a mai câştigat puţin teren spre finalul săptămânii, imediat după anunţul lui Mario Draghi, că Banca Centrală Europeană va cumpăra eurobonduri.
Relaţia lui Viktor Orban cu FMI-ul a fost una sinuoasă. În 2010, Ungaria a întrerupt brusc un program al FMI. Acum, se aşteaptă ca Orban să ajungă la o înţelegere numai în cazul unei presiuni fantastice pe piaţa financiară. Analiştii anticipează că Ungaria nu va accesa un bailout de la FMi înainte de alegerile din 2014.
Anunţul lui Viktor Orban a venit la o zi după ce afirmase că cele două părţi sunt aproape de o înţelegere. Numai că, după o consultare decisivă cu Fidesz, partidul care se află la guvernare, a întors situaţia la 180 de grade.
FMI nu a confirmat acuzele lui Viktor Orban iar presa maghiară sugerează că tăierile de pensii şi reducerea
personalului din sectorul public nu se afla în lista de cerinţe a celor de la FMI. În schimb, FMI-ul ar fi cerut schimbarea sistemului de impozitare a venitului şi tăieri de subvenţii sociale. Ambele măsuri se bat cap în cap cu politica dusă de Viktor Orban.
Pentru a salva situaţia, Orban forţează un plan de 300 de miliarde de forinţi pentru a reduce şomajul, o parte din aceşti bani provenind din taxa impusă băncii centrale pe operaţiuni. Banca Centrală Europeană a criticat această măsură.
Guvernul maghiar a anunţat că va lucra la un plan alternativ, reiterând că Ungaria nu are nevoie decât de un acord financiar de precauţie.
Ungaria a fost retrogradată la Junk, dar, cu toate acestea, ar putea rezista fără ajutor din partea FMI până în martie 2013. Pe de altă parte, Comisia Europeană anticipează că deficitul bugetar al Ungariei ar putea să fie dublu din cât anticipaseră oficialii guvernamentali.
Mujtaba Rahman, analist la Eurasia Group, îl suspectează pe Viktor Orban că discursul său, în care invocă interesul naţional, este unul mincinos, urmărind, de fapt, consolidarea poziţiei partidului Fidesz în sondaje. Ceea ce se şi întâmplă, Fidesz fiind pe primul loc în opţiunile electoratului maghiar.