VIDEO Moldova, cea mai săracă regiune a UE, campioană la fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale şi companiile din regiunea de Nord-Est a României sunt campioane la nivel naţional la atragerea fondurilor structurale în cadrul a două mari programe operaţionale, relevă un studiu pe tema fondurilor europene, prezentat ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui au reuşit astfel să atragă cei mai mulţi bani europeni în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) şi al Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA). Până acum, cele şase judeţe au contractat proiecte în valoare de 1,9 miliarde de lei prin POR, la care se adaugă alte 365 de milioane de lei, prin PODCA. Aceasta este situaţia fericită în care fondurile europene au ajuns exact acolo unde este nevoie, într-o regiune cunoscută ca fiind „polul sărăciei" la nivelul Uniunii Europene, în funcţie de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor.

Chiar şi cu aceste rezultate, rata de absorbţie a fondurilor structurale, adică banii efectiv cheltuiţi de beneficiari, continuă să fie foarte mică. Indicatorul variază între puţin peste 7% la POR şi aproape 20% la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. „Acestea sunt cifrele oficiale, frumos împachetate, anunţate cu ocazia diferitelor evenimente costisitoare, dar care nu reflectă situaţia reală", susţine Violeta Alexandru, directorul IPP.