Valul 4 al pandemiei a stagnat preţul chiriilor în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images

Noul val al pandemiei de COVID-19 a determinat o stagnare a preţurilor pe piaţa închirierilor, potrivit unei analize realizate de RE/MAX România.

Totodată, cererea pe ambele segmente – rezidenţial şi office – a rămas constantă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă a scăzut comparativ cu 2019. 

Conform datelor cumulate din birourile RE/MAX România, cererea pe segmentul chirii rezidenţiale a cunoscut în septembrie  o creştere de cca. 20% faţă de anul precedent, cele mai numeroase solicitări fiind la începutul lunii, când planul de învăţământ prevedea reluarea şcolilor în format fizic. Însă aceasta a scăzut accentuat spre sfârşitul lunii, când condiţiile impuse de pandemie au devenit mai restrictive, iar universităţile au anunţat reluarea cursurilor în mediul online. 

Per total, în perioada septembrie – octombrie 2021, birourile RE/MAX au înregistrat o cerere comparativă cu aceeaşi perioadă a anului precedent, dar mult mai scăzută faţă de anul 2019. Cele mai căutate tipuri de locuinţe rămân, în continuare, apartamentele, urmate de garsoniere şi case/vile. Totodată, în ciuda scumpirilor din ultima perioadă, preţul chiriilor s-a menţinut relativ constant, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 

În prezent, pentru un apartament cu două camere, preţurile la închiriere variază între 300 şi 600 de euro în Bucureşti, 300 şi 550 de euro în Cluj, respectiv 250 şi 450 de euro în Timişoara, în funcţie de zonă, finisaje şi suprafaţă. Pentru o garsonieră, chiriaşii plătesc între 200 şi 350 de euro în Bucureşti, 200-350 de euro în Cluj şi 150-250 de euro în Timişoara. 

 „Condiţiile incerte din piaţă ne împiedică să facem predicţii pentru viitor, însă principalul factor de schimbare a tendinţelor, cu impact direct asupra pieţei chiriilor în oraşele mari, este reprezentat de evoluţia pandemiei şi a măsurilor restrictive impuse de autorităţi”, a declarat Iulian Berghian, Director Executiv RE/MAX România 

În anul 2020, funcţionarea şcolilor în online a cauzat scăderea cererii pentru chirii rezidenţiale, mai ales în principalele oraşe universitare. Cele mai mari schimbări s-au remarcat, însă, pe piaţa clădirilor de birouri, unde angajatorii, datorită necesităţii implementării sistemului work from home, au renunţat la spaţiile de birouri sau au renegociat în jos chiriile. 

Mai multe pentru tine:
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
BEJ Prahova admite candidatura „baronului Lamborghini” Iulian Dumitrescu, cercetat penal, pentru un nou mandat la șefia CJ
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Sâmbătă, Pelerinaj de Florii în Bucureşti. Traseul şi programul procesiunii
Gripa aviară la vaci se răspândește rapid în Statele Unite ale Americii. Care este pericolul pentru Europa
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”