Unitatea 2 de la Cernavodă a fost reconectată. Romatom: aceste opriri nu sunt un risc asupra securităţii nucleare
0Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica, a anunţat vineri că Unitatea 2 a fost reconectată la Sistemul Energetic Naţional (SEN). Forumul Atomic Român precizează, în legăturăp cu opririle neplanificate din perioada 25-29 martie 2018, că acestea nu pot fi asociate incidentului nefast de la Cernobîl.
Unitatea 2 s-a deconectat automat de la sistem în dimineaţa zilei de 29 martie 2018, ca urmare a declanşarii sistemului de protectie al întrerupătorului generatorului turbinei, aferent sistemului electric de proces, din partea clasică, nu cea nucleară a centralei, potrivit companiei.
”Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului din data de 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevazută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securităţii nucleare”, se arată în comunicat.
Compania a subliniat că deconectarea automată a reactorului şi lucrările de remediere nu au avut impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător.
Forumul Atomic Român, Romatom, precizează că “în mod nefericit, opririle recente de la CNE Cernavodă au fost asociate condiţiilor premergătoare care au condus la accidentul de la Cernobîl”, asociere imposibilă având în vedere diferenţele dintre reactoarele de la Cernavodă şi cele de la Cernobîl.
“Nuclearelectrica acţionează în strictă conformitate cu procedurile de securitate nucleară şi sunt convins că aceste opriri, deşi fără impact major de securitate nucleară, sunt analizate pentru a se asigură că astfel de evenimente să nu se mai repete. În industria nucleară se învaţă continuu din experienţă, iar odată investigate cauzele, se iau toate măsurile pentru evitarea reapariţiei acestora. Trebuie înţeles că aceste opriri nu sunt un risc asupra securităţii nucleare, nu reprezintă incidente sau accidente, ele fiind sunt pur şi simplu evenimente tehnice care necesită oprirea reactorului”, a declarat ]ntr-un comunicat Teodor Chirica, preşedinte onorific al Romatom.
Unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă au fost oprite de mai multe ori în această săptămână, din cauza unor probleme care nu au legătură cu partea nucleară.
Luni, premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de control la Nuclearelectrica pentru a cerceta cauzele care au redus drastic producţia de energie nucleară.