Şeful  FMI: 2013 este anul decisiv pentru zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christine Lagarde la Forumul Economic Mondial FOTO Reuters

Liderii Uniunii Europene au fost sfătuiţi de Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), să „păstreze ritmul reformelor“ precum uniunea bancară, pentru că recesiunea va persista şi în anul 2013.

2013 va fi anul în care UE se va consolida sau se va destrăma. Cele mai mari riscuri există în ţările dezvoltate precum Japonia, Statele Unite sau statele din zona euro, şi există pericole dacă nu menţin ritmul“, a avertizat Lagarde, în timpul discursului de la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează „EUobserver“.

FMI şi-a revizuit prognoza de creştere globală, oferind o viziune mult mai pesimistă faţă de cea din urmă cu trei luni. În loc de o creştere de 0,1% estimată în zona euro pentru anul 2013, organizaţia cu sediul la Washington se aşteaptă acum la o contracţie de 0,2%.

Lagarde a precizat că este important pentru zona euro să aibă o uniune bancară funcţională cât se poate de repede, referindu-se la actualele negocieri cu privire la instituirea unui singur supraveghetor pentru bănci, candidatul ideal fiind Banca Centrală Europeană.

„Indiferent cât de dureroasă ar fi pentru anumite părţi ale zonei euro, consolidarea fiscală trebuie să continue, la fel şi concentrarea asupra locurilor de muncă“, a sfătuit Lagarde.

Ea a repetat cele spuse de economiştii FMI într-un studiu de la începutul lunii ianuarie, că „responsabilii politici nu au acordat suficientă atenţie inegalităţii“ şi s-au axat prea mult pe reducerea cheltuielilor, afectându-i pe cei mai vulnerabili din societate.

Este încă neclar cum vom obţine acea creştere generală. Uneori salariile minime sunt o soluţie, dar dacă este vreo prioritate, trebuie să fie cea a creării locurilor de muncă pentru tineri“, a adăugat şeful FMI.

Peste jumătate dintre tinerii din Grecia şi din Spania nu au locuri de muncă, în timp ce economia naţională continuă să scadă. Grecia este în al patrulea an de recesiune, iar Spania în al doilea.

Lagarde, fost ministru de Finanţe francez, sub conducerea căreia FMI a devenit mult mai înţelegător faţă de problemele sociale, a criticat corupţia din sectorul financiar, despre care a spus că s-a aflat la originea crizei financiare din 2008.

„Prea multă activitate a fost ascunsă în spatele uşilor. Lucrurile s-au schimbat, dar avem nevoie de modificări mai bune şi mai multe în 2013, pentru a finaliza reforma din sectorul financiar“, a adăugat Lagarde.

Uniunea Europeană se luptă să consolideze normele din sectorul financiar, dar criticii spun că noile legi au fost îmblânzite la rugăminţile băncilor şi a fondurilor de investiţii.