Se ieftinesc mieii? Autoritatea Sanitară Veterinară a deschis puncte temporare pentru sacrificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a autorizat, la nivelul întregii ţări, 45 de puncte temporare pentru sacrificarea mieilor, asigurând totodată şi personalul necesar funcţionării acestora, a anunţat Autoritatea.

Măsura a fost luată după ce fermierii au spus că vor creşte la 25 de lei kilogramul de carne de miel pentru că vor suporta cheltuieli suplimentare de transport, având în vedere că sunt obligaţi să sacrifice mieii în centre autorizate, aflate la mari distanţe de stâne.

Potrivit ANSVSA, funcţionarea punctelor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 15 - 28 aprilie 2019 (premergătoare Paştelui catolic, respectiv Paştelui ortodox) între orele 7:00 - 17:00.

Decizia autorizării unui astfel de punct temporar de sacrificare este luată de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţeană, în urma solicitării motivate primite din partea autorităţilor locale, se arată în comunicat.

Totodată, serviciile veterinare asigură diminuarea riscului răspândirii bolilor la animale şi a apariţiei toxiinfecţiilor în rândul populaţiei.

"Restricţiile impuse de prezenţa virusului pestei porcine africane afectează sacrificarea mieilor numai în interiorul zonelor de protecţie şi supraveghere, respectiv pe o rază de 3 km şi 10 km în jurul focarului. Din interiorul acestui perimetru este cu desăvârşire interzisă ieşirea oricărui animal sau a cărnii şi produselor din carne", spun reprezentanţii ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, amenajarea unui punct temporar de sacrificare se face ţinând cont de distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare; numărul mare de miei destinaţi sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate; asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem şi post-mortem al animalelor şi care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare.

Punctele temporare de sacrificare în care crescătorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie se respecte condiţiile generale şi specifice de igienă, bunăstare a animalelor şi gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU) stabilite de legislaţia sanitară veterinară.

"În cazul mieilor destinaţi sacrificării se vor avea în vedere şi următoarele aspecte: controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului şi în timpul tăierii, în toate unităţile aprobate pentru tăierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de mişcare; transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi însoţite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar", precizează Autoritatea.

De asemenea, carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile/locurile amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Nu în ultimul rând, marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar va fi realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia trebuie să fie înscrise indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

ANSVSA precizează că pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, numărul de telefon al 'Call Center'-ului ANSVSA - 0800826787 - poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

Mai multe pentru tine:
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Cel mai emoționant moment din semifinalele Vocea României 2025. Tânăra care i-a făcut să plângă pe Horia Brenciu și Theo Rose: „Ești un test pentru noi”