Salutări de la Piţurcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am fost, cu adevărat, masochişti. De ce-or fi ţinut alde Lupescu şi Mircea Sandu să facă praf şansele de calificare la Mondiale, înainte de a trece la cuvenita exorcizare? De ce l-or fi lăsat pe Piţurcă să-şi desăvârşească opera de distrugere? Nu era suficient umilitorul turneu final din Elveţia/Austria?

Nici acel ruşinos 0-3 cu Lituania, la Cluj-Napoca? Nu ne-a fost de-ajuns nici prostescul 2-2 cu Franţa (după ce am condus cu 2-0)? Dar durerosul 2-3 cu Serbia, la Constanţa? A trebuit să-nvârtă cuţitul în rană şi Austria (1-2, după ce conduceam cu 1-0).

Bravii noştri federali au vrut să se asigure că se face praf şi cea mai mică şansă de calificare, pentru a-l da afară pe Piţurcă. De ce? Pentru a nu-i plăti cei 500.000 de euro stipulaţi în contract – prosteşte - de aceiaşi federali. Şi până la urmă ce-au obţinut? Nimic: banii tot trebuie să-i dea, pentru că naţionala încă mai avea şanse matematice şi după înfrângerea din Austria. Un matematician american chiar a calculat aceste şanse: 0,63%. Deci, mai mari decât zero. Dar mult mai mici decât cele dinaintea eşecului din Alpi!

Aşadar, Răzvan Lucescu a preluat o echipă naţională cu 0,63% şanse de calificare. Dacă federalii se trezeau un pic mai devreme, aceste şanse puteau fi de 6,3%. Sau de 63%. Şi nu mai discutam acum despre varianta suprarealistă care ne-a mai rămas la îndemână: noi batem cinci meciuri la rând (în Lituania – obiectiv îndeplinit -, în Franţa, în Serbia, plus acasă cu Austria şi cu Feroe), iar Serbia învinge Franţa la Belgrad. Atunci am prinde locul 2 şi barajul pentru Mondiale. Din păcate, aceste calcule frizează absurdul şi ating nebunia.

Voiajul din Lituania nu ne-a adus o victorie mare, ci una necesară. Şi ieşirea dintr-o paralizie infernală, întinsă pe un an şi jumătate, de la acel 0-1 la Sofia (octombrie 2007) la nenorocirea din Austria (aprilie 2009). Au fost nouă meciuri oficiale şi o singură victorie: 1-0, chinuit, în Insulele Oilor.

Am asistat, sâmbătă seara, la exorcizarea echipei naţionale. Atmosfera voodoo impusă de „Satana” s-a topit ca un fum. A fost suficient să vină un antrenor normal pentru ca jucătorii să regăsească plăcerea de a juca. Şi de a se dărui. Şi de a câştiga.

Păcat de timpul, de calificarea şi de speranţele pierdute. Nu-i mai bine acum? Noi am reînceput să facem calcule (fie ele şi utopice), Răzvan îşi vede de echipa naţională, iar Piţurcă - de ruleta lui dragă... 

Mai multe pentru tine:
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani