România, a opta putere agricolă din Uniunea Europeană, după valoarea producţiei din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a avut a cincea producţie de cereale din UE FOTO: Guliver/Getty Images

Patru state cumulează aproape jumătate din terenul agricol al UE: Franţa (16% din total), Spania (13,4%), Marea Britanie (10%) şi Germania (9,6%). Următoarele trei - Polonia, România şi Italia - deţin împreună 23%, iar restul de 21 de state au 28,6% din suprafaţa agricolă a UE.

Statele care contribuie cel mai mult la valoarea producţiei agricole totale în Uniunea Europană sunt Franţa (18% din totalul UE), urmată de Germania (14%), Italia (13%), Spania (10%), Marea Britanie (8%), Olanda (7%), Polonia (5%) şi România (4%). Împreună, aceste opt state reprezintă 80% din producţia agricolă a UE.

Valoarea totală a producţiei agricole a UE a fost de 415 miliarde de euro în 2014, din care 16,8 miliarde de euro au aparţinut României.

România se situează pe cea mai bună poziţie - locul trei - din agricultura UE la numărul de capete de ovine (9,5 milioane de capete, 11% din totalul UE), după Marea Britanie (27%) şi Spania (18%).

În Uniunea Europeană s-a recoltat în 2014 o cantitate record de 331,7 milioane tone de cereale, pe primul loc fiind Franţa cu 72,7 milioane tone, urmată de Germania (52 milioane tone), Polonia (31,9 milioane tone), Marea Britanie (24,5 milioane tone) şi România (22,1 milioane tone), arată datele statistice publicate joi de Oficiul european de statistică Eurostat.

În 2014, producţia de cereale a crescut comparativ cu 2013 în marea majoritate a statelor membre, inclusiv în România de la 20,8 milioane tone la 22,1 milioane tone.

De asemenea, producţia de cereale a UE a fost mai mare cu 15,2% în 2014 faţă de producţia medie realizată în 2000-2012 chiar dacă în aceeaşi perioadă suprafaţa cultivată a scăzut cu 5%.

În rândul statelor membre, cele mai remarcabile creşteri ale producţiei de cereale au fost înregistrate în cazul statelor baltice, Lituania (72,4%), Estonia (70,3%) şi Letonia (68,3%), urmate de Bulgaria (56,9%), Slovacia (49,3%) şi România (39,1%).

În termeni de valoare, cerealele reprezintă 13% din producţia agricolă a UE şi echivalează cu 25% din producţia vegetală a UE. În schimb, porcinele, vitele şi ovinele reprezintă 17% din producţia agricolă a UE şi acoperă 42% din producţia animală.

Mai multe pentru tine:
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Dubai va continua planul de extindere a aeroportului Al Maktoum în valoare de 35 de miliarde de dolari
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Stadiul lucrărilor la centura de ocolire Timișoara-Sud. Muncitorii vor lucra de 1 Mai și vor fi liberi de Paști FOTO