Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, prima oară după 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dolarul american s-ar putea aprecia pe pieţele internaţionale, după anunţarea deciziei Fed

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat miercuri dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oară după 2006, semn că economia americană a depăşit cea mai mare parte a urmărilor crizei financiare globale izbucnite în urmă cu opt ani, relatează Mediafax, citând sursa MarketWatch.

Cei zece reprezentanţi ai Fed participanţi la şedinţa de politică monetară au decis în unanimitate ca dobânda cheie să fie majorată de la un interval de 0%-0,25% la 0,25%-0,5%, prima măsură de acest tip din ultimii peste nouă ani.

Şapte ani cu dobândă zero

Dobânda de politică monetară a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de şapte ani.

Board-ul directorilor Fed a mai majorat dobânda cu discount aplicată împrumuturilor acordate băncilor comerciale prin intermediul facilităţii cu discount de la 0,75% la 1%.

Rezerva Federală a precizat că va monitoriza cu atenţie evoluţia inflaţiei şi că majorările de dobânzi vor avea loc treptat, ţinta pe termen lung pentru dobânda cheie fiind de 3,5%.

Această estimare a rămas neschimbată faţă de prognoza din luna septembrie.

Efecte aşteptate

Pieţele financiare sunt deja pregătite pentru o majorare de 0,25 puncte procentuale, care deplasează dobânda de politică monetară de la zero la un interval de 0,25-0,5 puncte procentuale, relatează Reuters.

Pieţele financiare au pregătit deja terenul, în aşteptarea schimbării de politică a băncii centrale. Indicii bursieri americani au crescut marţi cu circa 1%, randamentele obligaţiunilor au urcat, iar analiştii au spus că după pregătirile din ultimele săptămâni o decizie surpinzătoare de a nu majora dobânda cheie ar putea perturba piaţa.

Majorarea dobânzii de către Fed, după ce timp aproape un deceniu a fost ţinută la valori minime istorice, induce nervozitate printre investitorii de pe pieţele emergente.

O creştere a dobânzilor este o veste proastă pentru aceştia, deoarece vor fi nevoiţi să-şi schimbe deţinerile de active cu risc crescut pentru unele mai sigure, denominate în dolari.

„Decizia Fed nu va afecta semnificativ alte state dezvoltate, dobânzile sau cotaţiile valutare. Cu toate acestea, unele economii emergente sunt mai expuse la aceste fluctuaţii, în special cele care se bazează pe investitorii străini pentru a-şi asigura necesarul de finanţare” se arată într-o analiză a agenţiei de rating Moody’s.

În anumite pieţe emergente, aversiunea faţă de risc a investitorilor poate genera ieşiri de capital şi neîncredere din partea capitalului străin.

Conform Moody’s, patru ţări - Brazilia, Rusia, Turcia şi Africa de Sud - care deja se află în propriile crize economice sau politice, vor avea cel mai mult de suferit de pe urma scumpirii dolarului.