Primarii de la ţară se chinuie cu bugete de supravieţuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de drumuri comunale neasfaltate, primarii se duc cu jalba în proţap pe la judeţe să capete ceva bani pentru ambiţiile satului: un km de drum asfaltat, un proiect de alimentare cu apă, un

de drumuri comunale neasfaltate, primarii se duc cu jalba în proţap pe la judeţe să capete ceva bani pentru ambiţiile satului: un km de drum asfaltat, un proiect de alimentare cu apă, un pod…
Teoretic, banii se dau de la judeţ în funcţie de suprafaţa comunei şi numărul de locuitori. Practic, mai intervine şi elementul politic. Cu acest sistem, explică preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, comunele bogate primesc cei mai mulţi bani, iar cele sărace - cei mai puţini. Pentru că, de regulă, comunele bogate au mai mulţi locuitori. În plus, de multe ori acestea sunt situate la marginea oraşelor, unde sunt supermarketuri sau agenţi economici prosperi, care plătesc taxe şi impozite semnificative, astfel că aceste comune, care au deja venituri proprii mari, primesc şi cei mai mulţi bani de la judeţ. Sistemul, deşi pare echitabil, adânceşte dis- crepanţele.

Un km de asfalt pe an
Prundu e o comună din judeţul Giurgiu cu 5.800 de locuitori. Are un buget de aproape 11 miliarde, venituri proprii de 5,3 miliarde, sume defalcate din TVA 5,5 miliarde ROL. Aceştia din urmă sunt alocaţi pentru plata salariilor din învăţământ, a asistenţilor personali, a asistaţilor social. Primarul localităţii, Vasile Andronache, a reuşit să asfalteze 2 km din 14; un km acum doi ani, un km anul acesta. Costul asfaltării - 5,4 miliarde ROL.

Primăriile încasează numai 80% din impozite
Veniturile proprii provin din taxele şi impozitele locale, pe proprietate. De regulă, acestea se încasează numai la nivel de 75 - 80%. Pentru comuna Măguri Răcătău, din judeţul Cluj, cu 2.500 de locuitori, bugetul e de 20 de miliarde lei, numai 25% acoperit din veniturile locale. În comună nu e niciun agent economic. Primarul localităţii, Ionel Cobârzan, spune că pentru comunele mai sărace ar trebui prevăzuţi bani speciali pentru infrastructură. Până acum, banii se împărţeau de către consiliile judeţene. Din iarnă se pare că banii comunelor vor fi alocaţi de către direcţiile generale ale finanţelor publice, în funcţie de proiecte.

Mai multe pentru tine:
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. El este inculpat într-un dosar de mită și trafic de influență
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”