Prima pădure de turbine eoliene din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreţi să vă simţiţi ca pe platoul de filmare a unei producţii SF? Faceţi o excursie la Fântânele, judeţul Constanţa. Aici se construieşte cel mai mare parc eolian din Europa. Compania cehă CEZ este aproape de finalizarea primei ferme eoliene din ţara noastră. 115 turbine sunt deja ridicate.

În mai puţin de un an, faţa comunei Fântânele din judeţul Constanţa s-a schimbat total. Câmpurile cultivate cu grâu, rapiţă şi floarea soarelui nu mai sunt o întindere anostă. Vântul care înclină brutal spicele a adus noi personaje: 115 turbine eoliene-gigant sunt acum stăpânele locului. 20 dintre ele funcţionează deja şi produc 50 de MW, de două ori mai mult decât energia eoliană pe care o genera România până acum. 

VEZI AICI GALERIE FOTO

Parcul din Fântânele va fi gata în septembrie, când 139 de turbine vor fi instalate şi puse în funcţiune. Proiectul se va extinde anul viitor în comuna alăturată, Cogealac, astfel că, atunci când toate cele 240 de turbine vor fi funcţionale, ferma va fi cel mai mare parc eolian terestru din Europa. Morile de vânt de aici vor produce 600 de MW de electricitate, aproape cât un reactor nuclear de la Cernavodă, suficient pentru a alimenta 650.000 de locuinţe, adică 8% din totalul consumatorilor casnici din România.

Ventilatoare uriaşe

Ca să ajungi la Fântânele, de la Constanţa ia drumul Deltei, iar după vreo 50 de kilometri la orizont se vor ivi nişte forme albe, ciudate, pe care nu le vei recunoaşte uşor dacă nu ai călătorit prin ţări precum Danemarca, Olanda sau Germania. Pe măsură ce te apropii, vei simţi că păşeşti pe un soi de platou de filmare a unei producţii SF, unde tehnologia futuristă este personajul principal. 

Atunci când stai la baza turnului înalt de 100 de metri, vei realiza cât de mic eşti în faţa gigantului care abia poate fi cuprins cu privirea. Nacela din vârful turnului, care cântăreşte 82 de tone, e atât de mare, încât nu încape într-un TIR normal, iar cele trei palete ale turbinei, lungi de 50 de metri şi grele de opt tone fiecare, acoperă practic tot cerul de deasupra.

În mijlocul pădurii albe, comuna Fântânele dezamăgeşte la prima vedere: casele sunt vechi, mici şi prăfuite, iar pe uliţe, la miezul zilei, sunt doar câţiva copii şi bătrâni. Însă viaţa lor s-a schimbat radical de când găzduiesc şantierul parcului eolian. Aproape toţi sătenii, în jur de o mie în total, lucrează sau au lucrat la CEZ ca paznici sau muncitori necalificaţi, iar cei care au avut norocul să deţină teren pe harta unde investitorii vedeau ridicată o turbină primesc 15.000 de lei pe an, în timp ce îşi pot cultiva în continuare pământul.

Florea Mogoş (62 de ani), un localnic care a pornit cu căruţa pe câmp, are mari aşteptări de la păsările de oţel. „Poate ne fac puţină răcoare, că vara e tare cald aici", spune Mogoş. Mai departe, îl întâlnim pe Ion Ioniţă (62 de ani), care merge grăbit cu o ţigară în colţul gurii. „Eu am lucrat o lună şi jumătate paznic la turbine astă-toamnă, dar nu m-am mai dus, că era frig şi nu ne asigurau nimic deasupra capului. Dar ne-au băgat apă în curte şi lumină în sat. Până acu‘ era ici, colo câte un bec. Şi drumuri au făcut. Pe uliţa asta abia răzbeai cu măgarul, iar acum intri cu Dacia", spune localnicul.

Marian Pârvan, 56 de ani, tocmai iese din magazinul sătesc. „Dacă ai avut noroc să se nimerească eoliana pe pământul tău, te-ai făcut om. Nu a fost nimeni care să refuze. Cei din satele vecine râvnesc şi ei acum, îi roade invidia", spune Pârvan. 

Importanţa şi dimensiunea locului

Şi vânzătoarea de la magazin este bucuroasă că au venit străinii cu elicele: „Dau cadouri copiilor de Sărbători, de Ziua Copilului şi de ziua comunei, au făcut dispensar şi teren de sport". O întrebăm câţi locuitori are comuna, dar femeia nu ştie şi i se adresează unui vecin, care asculta atent discuţia. După câteva secunde, omul răspunde foarte serios: „Cam un milion...".

Şi pentru cehii de la CEZ proiectul de 1,1 miliarde de euro este o provocare, pentru că nu este uşor să construieşti şi să operezi cel mai mare parc eolian din Europa, cu o capacitate aproape dublă faţă de ferma care deţine în prezent această titulatură, amplasată în Scoţia. „Cel mai impresionant moment de când am pornit proiectul a fost vara trecută, când au început să sosească primele turbine. Abia atunci, când am văzut cât de mari sunt, am înţeles cu adevărat ce înseamnă acest proiect", îşi aminteşte Ondrej Safar (31 de ani), project manager al parcului CEZ.