Pandemia a îngenuncheat restaurantele: Peste jumătate au avut pierderi de minim 80%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 85% din restaurante au deschis terasele odată cu ridicarea stării de urgenţă. Dintre acestea, mai mult de jumătate au înregistrat pierderi de minim 80% din cifra de afaceri a anului 2019.

Un studiu realizat de aplicaţia de rezervări la restaurante Restograf în parteneriat cu HORA arată că peste 85% din restaurante au deschis terasele odată cu ridicarea stării de urgenţă, la 1 iunie. Dintre acestea, mai mult de jumătate au înregistrat pierderi de minim 80% din cifra de afaceri a anului 2019.

În ceea ce priveşte angajaţii din HoReCa, industrie ce avea un număr mediu de 88 de angajaţi înainte de criză, au fost trimişi în şomaj tehnic 71 de angajaţi, iar 14 au fost disponibilizaţi. Astfel că doar 3 au fost păstraţi activ la locul de muncă.

Aproape jumătate (46,7%) dintre operatorii din HoReCa se declară, potrivit studiului, nemulţumiţi de măsurile de ajutor pe care le-au primit în criză de la stat. Doar 23.9% dintre aceştia declară că au primit TVA-ul şi alte restanţe fiscale din partea autorităţilor, iar 64,8% spun că nu au beneficiat de rambursări din partea statului.

În schimb, antreprenorii din HoReCa susţin că impactul deciziilor luate de autorităţi a dus la:

- Activitate redusă cu peste 50% (60% dintre respondenţi);

- Venituri reduse (57,3%);

- Reducerea numărului de angajaţi (49,3%);

- Activitate suspendată / Locaţii complet închise (42,7%);

- Insolvenţă (1,3%).

Cele mai populare măsuri luate de operatori au fost de amânare a obligaţiilor fiscale aferente Stării de Urgenţă, precum şi obţinerea unui Certificat de Urgenţă şi a indemnizaţiei de 75% din salariul angajaţilor trimişi în şomaj tehnic. Astfel:

- 83,8% dintre operatori au solicitat indemnizaţia de 75% din salariu;

- 74,3% au solicitat Certificatul de Urgenţă;

- 59,2% dintre operatori au solicitat un credit prin IMM Invest;

- 58,1% au cerut amânarea obligaţiilor fiscale scadente;

- 4,1% au decis să amâne ratele la bănci.

Doar 1,4% dintre operatorii industriei HoReCa spun că livrările reprezintă una din principalele măsuri pe care le-au luat. Asta pentru că procentul încasat din livrările de mâncare abia ajunge la 10%-30% din cifra de afaceri în cazul celor mai multe dintre localuri (76%), arată studiul.

Mai multe pentru tine:
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cel mai emoționant moment din semifinalele Vocea României 2025. Tânăra care i-a făcut să plângă pe Horia Brenciu și Theo Rose: „Ești un test pentru noi”
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €