OTP Bank recomandă clienţilor să-şi păstreze creditele în franci elveţieni întrucât cursul valutar va scădea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza deprecierii semnificative a leului în raport cu francul elveţian, mulţi români nu şi-au mai putut plăti ratele la creditele contractate FOTO Adevărul

OTP Bank recomandă clienţilor cu credite în franci elveţieni să le păstreze în această monedă, întrucât cursul valutar va coborî în aproximativ doi ani, pe parcurs ce economia europeană se va întări, iar francul nu va mai acţiona ca o monedă de refugiu, afirmă directorul general, Laszlo Diosi.

„Creditele în CHF (francul elveţia – n.r.) sunt pe termen lung şi cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 CHF/euro, potenţialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăţi. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 CHF/euro.

Recomand clienţilor să-şi păstreze creditele în CHF pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potenţial pentru îmbunătăţire“, a declarat Diosi, potrivit Mediafax.

În perspectiva unei alte crize economice care ar putea apărea după o perioadă de creştere, şi, având în vedere că împrumuturile imobiliare sunt contractate pe o perioadă de cel puţin 20-25 de ani, Diosi apreciază că situaţia clienţilor nu s-ar putea deteriora mai mult decât în criza începută în 2008, în timp ce aprecierea cursului valutar pentru francul elveţian nu ar fi mai mare.

„Nu cred că va fi mai rău. Chiar şi în acest an paritatea CHF/euro ar fi fost 1,3 dacă nu ar fi fost criza din Ucraina. Cursul de CHF a crescut mult după ce a început criza pentru că este o valută de refugiu, dar nu va mai dura mult. Când a fost cursul sub 1,1 CHF/euro a fost o mare panică, am avut nişte clienţi care au vrut să schimbe în lei, dar i-am convins să nu facă această transformare şi a fost o decizie bună, pentru că după nişte zile cursul a revenit la 1,2-1,24 CHF/euro“, a spus directorul băncii.

Întrebat dacă conducerea OTP era conştientă la momentul introducerii creditelor în franci elveţieni pe piaţă de riscul valutar mare care ar putea apărea în viitor, Diosi a precizat că banca a realizat analize pe istoricul valutar din ultimii 15 ani, care nu au arătat nicio problemă, drept pentru care nu au putut previziona criza care a urmat şi consecinţele sale.

În Parlament există o iniţiativă legislativă a deputatului PSD Ana Birchall, avizată favorabil de Guvern în septembrie, după ce a fost aprobată de Senat în iunie, care prevede conversia creditelor din valută în lei la cursul din ziua transformării acestuia. Proiectul are nevoie de votul final al Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Soluţia cea mai bună atât pentru debitorii cu credite în franci elveţieni, cât şi pentru bănci, este conversia împrumuturilor în lei la cursul din momentul încheierii contractului, majorat cu maxim 10%, dar la dobânda la care clientul s-a împrumutat în franci, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

El a comentat luni, într-o conferinţă de presă, că proiectul de act normativ iniţiat de mai mulţi parlamentari maghiari, care prevede conversia creditelor în valută la cursul de la momentul acordării acestora, este incomplet şi parţial în defavoarea clienţilor.

„Textul spune că se face conversia la cursul din data accesării creditului, dar conversia nu se face pentru a duce creditul mai departe 25 de ani, ci pentru a plăti total sau parţial creditul, ceea ce înseamnă că ori ai banii respectivi, ori ai la dispoziţie o refinanţare de la o altă bancă. El este nu doar incomplet, ci într-o anumită măsură şi în defavoarea debitorilor care au credite în franci elveţieni. Dacă ne luăm după domnul Vasilescu (Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR - n.r.), este vorba de 150.000 până la 200.000 de debitori. În schimb, ca să poată să fie în concordanţă această reglementare atât cu deciziile de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din ultima vreme, cât şi cu imperativul de a păstra un sistem bancar sănătos, (...) cred că soluţia cea mai bună este cea dată la Galaţi“, a afirmat Piperea.

Mai puteţi citi: