Noua lege a falimentului curăţă statisticile de firmele-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform noii legislaţii, cel mai rapid, falimentul societăţilor poate veni în 60 de zile

Noua lege a insolvenţei care a fost deja promulgată de preşedintele Băsescu şi urmează să apară în Monitorul Oficial va accelera ieşirea de pe piaţă a firmelor falimentare şi va curăţa mediul de afaceri de firmele-fantomă.
Actul normativ introduce pentru prima dată la noi, explică Gheorghe Piperea, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, procedura falimentului simplificat, care va permite declararea falimentului în maximum cinci luni pentru firmele dizolvate, persoanele fizice şi asociaţiile familiale. Se poate declanşa şi procedura falimentului pentru firmele care nu au obţinut CUI-ul (codul unic de înregistrare). Procedura simplificată este aplicată în cazul societăţilor care solicită această formă de închidere a societăţii, precum şi la firmele care şi-au pierdut dreptul la reorganizare judiciară.
Există şi o procedură şi mai rapidă, excepţională, în care falimentul se poate declara în 60 de zile, pentru firmele care nu au bunuri. Chiar dacă există posibilitatea ca băncile şi Fiscul să rămână cu datoriile neplătite, măsura este salutară, consideră Piperea, pentru că acestea vor scoate datoriile din extrabilanţier şi îşi vor îmbunătăţi indicatorii. Cât despre societăţile comerciale creditoare, acestea oricum nu aveau nicio şansă, dacă nici băncile care au garanţii - şi nici Fiscul creditor privilegiat nu-şi recuperează datoriile.
Noua lege reduce drastic situaţiile de reorganizare judiciară, care tergiversau procedurile de faliment. În plus, limitează drepturile judecătorului sindic, care nu mai are dreptul să se interpună în deciziile de drept comercial, în care nu era specializat. "Acum, pentru deciziile comerciale, este numit un practician în insolvenţă, care acţionează conform Comitetului Creditorilor", explică Gheorghe Piperea. De asemenea, noua lege precizează foarte clar lipsa controlului acţionarilor asupra unei societăţi în stare de insolvenţă, şi favorizează preluarea acesteia de către creditori, aşa-numită preluare ostilă.

Mai multe pentru tine:
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă