Noi probleme pentru fraţii Micula: ANAF scoate la licitaţie un imobil aparţinând European Food

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele fraţilor Micula sunt departe de a lua sfârşit. ANAF a anunţat că va scoate la licitaţie un imobil din Bihor, înregistrat pe firma European Food, societate care aparţine lui Ioan Micula, pentru suma de 110.000 lei.

Potrivit anunţului, la 15 ianuarie, va fi vândut imobilul din localitatea Păntăşeşti, judeţul Bihor, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 110.400 lei.

La 7 decembrie 2017, ANAF a scos la licitaţie mai multe hoteluri de pe Litoral aparţinând fraţilor Micula, printre care Hotelul Romanţa din Neptun şi un Club de noapte construit pe o suprafaţă de 404 metri pătraţi, dar şi Complexul Craiova din Olimp.

În octombrie, BCR a iniţiat, la Tribunalul Bihor, nu mai puţin de 6 procese, prin care cere insolvenţa European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.

Fraţii Micula au fost despăgubiţi de statul român. Comisia Europeană a cerut României să recupereze banii

Fraţii Viorel şi Ioan Micula, proprietarii grupului de firme European Drinks, au câştigat, în decembrie 2013, dreptul să fie despăgubiţi de statul român pentru că le-au fost anulate mai multe facilităţi fiscale.

Ministerul Finanţelor Publice anunţa anul trecut că a plătit circa 84,5 milioane de euro, plus dobbândă.

Ulterior, Comisia Europeană a cerut României să recupereze ajutoarele de stat incomăpatibile acordate drept despăgubiri.

„În urma unei investigaţii amănunţite, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că suma plătită de România către doi investitori suedezi drept despăgubiri ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiţii încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată”, a informat ieri CE.

Printr-o hotărâre arbitrală pronunţată în decembrie 2013 s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiţii dintre România şi Suedia. Instanţa de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanţi, doi investitori cu cetăţenie suedeză, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă.

„Schema de încurajare a investiţiilor retrasă a favorizat în mod selectiv anumiţi investitori şi, prin urmare, a fost considerată incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanţilor, România le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulată.

Comisia a concluzionat, prin urmare, că despăgubirile plătite constituie ajutor de stat incompatibil şi trebuie să fie rambursate de către beneficiari”, se arată în documentul remis presei.

România a anulat schema de ajutor de stat după aderarea la UE

La 1 februarie 1993 România a semnat Acordul european care instituie o asociere între România, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi statele sale membre, pe de altă parte. În temeiul acestui acord, România a fost obligată să respecte normele privind ajutoarele de stat chiar înainte de aderarea sa la UE.

În 1998, România a instituit o schemă de ajutoare de stat pentru a atrage investiţii în regiunile defavorizate asigurând, printre alte avantaje, reduceri fiscale şi scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime.

Schema trebuia să rămână în vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnată în mod oficial ca defavorizată. Ca parte a procesului de aderare la UE şi în vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, România a anulat schema în cauză în 2005, deoarece stimulentele oferite în cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru funcţionare incompatibil.

În 2014, fraţii Micula au instituit sechestru pe acţiunile statului la Petrom

În decembrie 2014, fraţii  Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, care au de recuperat 82 de milioane de euro de la statul român în urma deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington, au instituit sechestru pe acţiunile statului la Petrom.

În urma deciziei ICSID din 2013, fraţii Micula trebuiau să primească de la statul român circa 376 milioane lei, plus penalităţi, Ministerul Finantelor anunţând că este de acord cu compensarea acestei sume cu datoriile firmei celor doi la buget.

Procesul a fost deschis în 2005 la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice, şi viza decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.