Metode simple prin care să reduceţi factura la încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock

Încălzirea acoperă un procent important în bugetul de cheltuieli al unei familii în sezonul rece. Termoizolarea pereţilor reprezintă măsura cu cel mai mare impact în factură, ce poate conduce la economii de până la 40%.

Şi obiceiurile de consum responsabil contribuie însă la reducerea cheltuielilor. Iată câteva acţiuni simple care vă ajută să economisiţi bani şi energie, fără a pierde din confort, având în acelaşi timp un impact mai mic asupra mediului, prezentate de Energy Policy Group, coordonatorul programului România Eficientă:  

Setaţi termostatul la 20 grade Celsius, temperatură optimă pentru sănătatea, confortul şi bugetul vostru. Un grad în minus la termostat vă ajută să reduceţi factura cu până la 10% pe an. În timpul nopţii, este suficientă şi o temperatură de circa 18 grade Celsius în locuinţă.

Cea mai bună opţiune este aceea de a alege un termostat inteligent, care vă ajută să controlaţi mai bine temperatura în funcţie de necesităţile voastre. De pildă, poate programa funcţionarea centralei pe intervale orare, zi de lucru sau weekend. Ţineţi cont că setarea unei temperaturi mai mari în termostat decât cea pe care o doriţi în casă nu va încălzi mai repede locuinţa, fiindcă rata de încălzire rămâne aceeaşi. 

Nu acoperiţi caloriferul cu haine, îndepărtaţi fotoliile sau alte lucruri care împiedică transmiterea căldurii. Puteţi reduce astfel costurile de încălzire cu până la 20%. Mai trebuie să ţineţi cont că dacă peretele pe care e montat radiatorul este slab izolat, cea mai mare parte a căldurii se va risipi afară. Dacă nu puteţi face o izolaţie corespunzătoare, montaţi un panou care reflectă căldura între calorifer şi perete înspre interior.

Profitaţi de căldura gratuită a soarelui. Menţineţi curate ferestrele orientate spre sud şi trageţi draperiile deoparte, pentru a permite soarelui să vă încălzească natural locuinţa. Nu uitaţi să acoperiţi ferestrele la loc când se lasă seara, pentru a opri aerul rece din exterior. Dacă puteţi, înlocuiţi ferestrele simple cu ferestre cu dublu vitraj, care pierd cu 50-70% mai puţină căldură. Dacă nu, folosiţi draperii groase.

Dacă simţiţi curent în casă, înseamnă că pierdeţi căldură. Etanşeizaţi cadrele de ferestre şi acoperiţi spaţiile de sub uşi. De asemenea, înlocuiţi garniturile de etanşare deteriorate ale uşilor şi ferestrelor. Pentru intrarea în casă, alegeţi o uşă bine izolată, care să ţină frigul afară.

Efectuaţi întreţinerea centralei termice în mod regulat, pentru a scădea factura de încălzire cu până la 20%. Mai trebuie să ţineţi cont că un sistem de încălzire vechi şi ineficient va avea un consum mai mare de energie, ceea ce înseamnă facturi mai mari.

Izolaţi ţevile de apă caldă pentru a reduce pierderile termice de pe traseu şi verificaţi permanent caloriferele dacă se încălzesc uniform. În cazul în care găsiţi zone mai reci, trebuie să aerisiţi radiatorul. Faceţi oricum acest lucru la începutul sezonului rece, pentru a elimina aerul care împiedică distribuirea uniformă a căldurii. 

Nu uitaţi să aerisiţi locuinţa zilnic. E de preferat să faceţi acest lucru în miezul zilei, când afară e mai cald, în reprize scurte. Opriţi întotdeauna termostatul caloriferului când aerisiţi.

Mai multe pentru tine:
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”