Legumele autohtone iau calea exportului, iar romanii mananca produse importate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanii mananca legume de sera aduse din Turcia, Iordania sau Siria, pentru ca productia interna este insuficienta si o mare parte pleaca la export. In serele romanesti sunt obtinute mai putin de

Romanii mananca legume de sera aduse din Turcia, Iordania sau Siria, pentru ca productia interna este insuficienta si o mare parte pleaca la export. In serele romanesti sunt obtinute mai putin de 80.000 tone de legume, in principal tomate si castraveti, dar si ardei, salata sau varza. Desi aceasta cantitate este foarte mica fata de necesarul intern, producatorii prefera sa exporte o mare parte din marfa obtinuta. "Daca pretul oferit de partenerii externi este mai bun si costurile de export avantajoase, trimitem productia in strainatate. Acum exportam aproape toata cantitatea de castraveti si cornison in Germania, Cehia si Ungaria", ne-a precizat Constantin Stanciu, directorul serelor Leoser. In acest fel, legumele romanesti ajung pe mesele cehilor (castraveti, cornison, salata verde, tomate), rusilor (rosii, ardei), spaniolilor (tomate), polonezilor (cornison, ardei), ungurilor (ardei), elvetienilor (cornison) sau austriecilor (cornison). Pentru ca si romanilor le plac legumele, se recurge la importuri, Turcia fiind in mod evident cel mai important furnizor. Astfel, desi serele romanesti produc saptamanal cateva mii de tone de tomate si castraveti, romanii gasesc in piete si magazine produse cultivate in intreaga Europa si tot mai putine din Romania. Pana si banala rosie vine din Turcia sau Grecia si nu din serele autohtone. Salata verde vine din Olanda, Spania, Polonia, fasolea pastai si mazarea din Grecia, Polonia si SUA, iar conopida din Turcia, Italia si Franta. Legumele romanesti sunt preferate celor turcesti, avand mai mare cautare printre clienti. "Castravetii si rosiile pe care le vindem sunt turcesti; produsele romanesti se vand mult mai repede, dar deocamdata avem destul de putine", ne-a spus un comerciant. Problema este ca preturile sunt identice, in jur de 50.000 lei/kg, desi producatorii vand un kilogram de tomate sau castraveti cu 20.000-25.000 lei. "Din cauza intermediarilor si a taxelor, preturile la comercianti ajung de multe ori la un nivel dublu fata de cel oferit de noi", ne-a precizat Marcel Dumitru, directorul serelor Berser. Principalele sere de legume din tara noastra sunt Leoser, Berser, Orser, Codlea, Agroser, Leader International.

Mai multe pentru tine:
Regele Charles, mișcare istorică neașteptată, prima dată în 1428 de ani! Suveranul a numit o femeie în acest post cheie pentru Marea Britanie
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Trei zodii termină această săptămâna în forță. Norocul le surâde din plin, bunăstare și bogății pe bandă rulantă pentru acești native
Soacră mare la 92 de ani! Actrița Joan Collins și-a condus unicul fiu la altar
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Trump glumește despre o „fuziune” între SUA și Canada într-o conferință cu premierul Mark Carney: „Nu acolo voiam să ajung”
Un tren de „marfă militară” a deraiat în Leningrad, în urma unei explozii. Responsabili ar fi partizani pro-ucraineni
Octavian Ursulescu rupe tăcerea. Ce relație era, de fapt, între Alexandru Arșinel și Stela Popescu? Mulți îi credeau soț și soție: „Un cuplu sudat numai pe scenă”
Saveta Bogdan și-a stricat silueta în vacanța de peste Ocean. De ce s-a îngrășat și ce salarii au americanii: „Gata, trec la dietă”