Legumele autohtone iau calea exportului, iar romanii mananca produse importate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanii mananca legume de sera aduse din Turcia, Iordania sau Siria, pentru ca productia interna este insuficienta si o mare parte pleaca la export. In serele romanesti sunt obtinute mai putin de

Romanii mananca legume de sera aduse din Turcia, Iordania sau Siria, pentru ca productia interna este insuficienta si o mare parte pleaca la export. In serele romanesti sunt obtinute mai putin de 80.000 tone de legume, in principal tomate si castraveti, dar si ardei, salata sau varza. Desi aceasta cantitate este foarte mica fata de necesarul intern, producatorii prefera sa exporte o mare parte din marfa obtinuta. "Daca pretul oferit de partenerii externi este mai bun si costurile de export avantajoase, trimitem productia in strainatate. Acum exportam aproape toata cantitatea de castraveti si cornison in Germania, Cehia si Ungaria", ne-a precizat Constantin Stanciu, directorul serelor Leoser. In acest fel, legumele romanesti ajung pe mesele cehilor (castraveti, cornison, salata verde, tomate), rusilor (rosii, ardei), spaniolilor (tomate), polonezilor (cornison, ardei), ungurilor (ardei), elvetienilor (cornison) sau austriecilor (cornison). Pentru ca si romanilor le plac legumele, se recurge la importuri, Turcia fiind in mod evident cel mai important furnizor. Astfel, desi serele romanesti produc saptamanal cateva mii de tone de tomate si castraveti, romanii gasesc in piete si magazine produse cultivate in intreaga Europa si tot mai putine din Romania. Pana si banala rosie vine din Turcia sau Grecia si nu din serele autohtone. Salata verde vine din Olanda, Spania, Polonia, fasolea pastai si mazarea din Grecia, Polonia si SUA, iar conopida din Turcia, Italia si Franta. Legumele romanesti sunt preferate celor turcesti, avand mai mare cautare printre clienti. "Castravetii si rosiile pe care le vindem sunt turcesti; produsele romanesti se vand mult mai repede, dar deocamdata avem destul de putine", ne-a spus un comerciant. Problema este ca preturile sunt identice, in jur de 50.000 lei/kg, desi producatorii vand un kilogram de tomate sau castraveti cu 20.000-25.000 lei. "Din cauza intermediarilor si a taxelor, preturile la comercianti ajung de multe ori la un nivel dublu fata de cel oferit de noi", ne-a precizat Marcel Dumitru, directorul serelor Berser. Principalele sere de legume din tara noastra sunt Leoser, Berser, Orser, Codlea, Agroser, Leader International.

Mai multe pentru tine:
În ce trebuie să fierbi sarmalele pentru a le da un gust unic. Ce se face cu carnea de două ori? Rețeta lui Păstorel Teodoreanu
Homosexualitatea și desfrâul din Biserica Română. Schimb de mesaje halucinant între un preot protosinghel și un tânăr + filmări în care bea vodcă și dansează pe manele. Dans din buric și în lăcașul sfânt: „Așa, iubirea mea” VIDEO
Adulții interesați să se întoarcă la școală, la „A doua șansă”, pe lista de așteptare. „Anul ăsta nu. Sperăm să revenim în 2026”
Bărbații care au resentimente față de soțiile lor obișnuiesc să facă aceste 11 lucruri acasă
Ce se întâmplă cu preotul homosexual de la Schitul Stânișoara care s-a filmat scandalos cu „iubi”. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților explică rolul lui în biserică
Divorț iminent pentru Prințul Harry? Presa speculează că Meghan Markle ar avea un copil din flori
Țara pe care trebuie s-o eviți. Unde să nu mergi în vacanță: „Am stat o noapte și apoi am plecat”
Îndemn la boicotarea festivităților de început de an școlar. Părinte: „Mii de copii vor merge în zona abandonului școlar”
O descoperire rară care îi uimește pe arheologi: un pumnal vechi de 3500 de ani, găsit în inima Germaniei
Puțini șoferi știu. Cu cât se poate depăși viteza legală fără sancțiuni
Dorințele lui Fuego, la 49 de ani! Ce se întâmpla cu mama artistului când a fost aniversat pe scena Festivalului Mamaia: „Vreau minte pe umeri”