Guvernul pune mâna pe Arenele BNR, complexul sportiv de aproape zece hectare din Cartierul Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a aprobat marţi proiectul de lege prin care arenele sportive deţinute de Banca Naţională a României în Parcul Cotroceni din Capitală vor fi transferate Guvernului, urmând ca acesta să decidă prin ce instituţie le va administra ulterior. BNR consideră că proiectul încalcă atât legislaţia naţională, cât şi pe cea europeană

"Printr-o judicioasă analiză la nivel guvernamental, lucrările de investiţii şi refacere a infrastructurii sportive ar putea beneficia de suportul Companiei Naţionale de Investiţii SA şi de fonduri europene", se mai arată în propunerea legislativă privind destinaţia unor terenuri şi a construcţiilor edificate pe acestea, proiect iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae şi susţinut de parlamentari social-democraţi, scrie Hotnews.ro.

Senatorul Daniel Zamfir a precizat că nu este vorba de trecerea de proprietate de la BNR la stat. "Această lege nu îşi propune să schimbe regimul de proprietate, proprietar a fost întotdeauna statul român", a spus senatorul.

Reprezentanţii Băncii Centrale susţin însă că propunerea de act normativ nu are la bază o fundamentare temeinică ci, dimpotrivă, se sprijină pe existenţa unor raporturi sociale şi economice ce nu corespund realităţii.

„Iniţiativa legislativă nu îndeplineşte cerinţa de a fi corelată cu ansamblul reglementărilor interne şi a Convenţiei  Europene a Drepturilor Omului, preluarea imobilului în proprietatea Băncii Naţionale de către Statul român în condiţiile prevăzute de proiectul de act normativ find contrar cadrului normativ intern şi  art. 1 din Protocolul nr. 1  la Convenţia   Drepturilor Omului ce garantează dreptul la proprietate. Proiectul de lege nu este compatibil cu legislaţia Uniunii Europene, respectiv cu principiul independenţei băncii centrale şi interdicţia de finanţare monetară, prevăzute de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”, susţine BNR. 

Informarea BNR privind Arenele BNR şi terenul din str. Dr. Staicovici nr.42-48 din august 2017

Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti.

Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcţii amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

La data preluării, starea construcţiilor şi a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiţii semnificative.

După anul 1991, BNR a realizat investiţii în Arena Centrală şi terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în preţuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalaţie de nocturnă în anul 2000 etc.).

Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală şi terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreţinerea echipamentelor, instalaţiilor şi utilajelor din dotarea clădirilor şi terenurilor Arenei BNR şi a construcţiilor ce o deservesc, precum şi cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în preţuri curente (igienizare şi întreţinere construcţii, reparaţii şi întreţinere instalaţii şi obiecte sanitare, reparaţii şi întreţinere instalaţii termice şi electrice, reparaţii şi întreţinere utilaje, echipamente aer condiţionat, sonorizare, alarmare şi securitate, servicii de întreţinere/curăţenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare şi plantare arbori, întreţinere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activităţi a fost reprezentată de salvarea şi întreţinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantaţi la sfârşitul secolului XIX), protejaţi de lege şi parte a patrimoniului naţional.

Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduieşte în principal activităţi de pregătire profesională şi pentru funcţionarea curentă a BNR, şi nu este o bază sportivă în sine. În spaţiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis şi terenurile de antrenament, precum şi terenul de fotbal – toate preluate de la MTS în 1991 – funcţionează un centru de pregătire profesională, un spaţiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spaţii de alimentaţie cu circuit intern. În aceste locaţii se desfăşoară în permanent diverse activităţi ale BNR şi se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituţii financiare internaţionale şi cu parteneri academici interni şi internaţionali.

Începând cu anul 1991, competiţiile de tenis organizate pe arena centrală şi terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaţionale din circuitele ATP şi respectiv WTA, precum şi alte turnee de tenis naţionale şi internaţionale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziţie cu titlu gratuit toate amenajările şi dotările necesare.

În anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Naţională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legislaţia europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea preţurilor şi, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activităţi care exced acestor obiective.

În prezent este necesară o reconstrucţie din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcţiei edificată la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranţa în construcţii, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creşterea exigenţelor privind construcţia de stadioane şi arene sportive şi organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii şi defluirii de persoane.

BNR a iniţiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităţilor sportive, propunând o serie de soluţii concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guverul României în iulie 2014, decembrie 2015 şi mai 2017. BNR a avut şi continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condiţiile legii.