DJ-ul de condimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DJ-ul de condimente

Levente Bara din Alba Iulia şi-a început afacerea cu „prafuri“ cond cu bani de la cămătari. „Prafurile“ lui Levente ajung în special pe specialităţile din carne ale marilor producători de mezeluri. Antreprenorul creează gusturi şi pentru alte produse alimentare.

Supremia, compania lui Levente Bara, a ajuns la o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro în 2008  şi vrea să devină liderul pieţei de condimente. Antreprenorul nu îşi vinde marfa direct consumatorilor ci clienţilor-companii care folosesc „prafurile“ în industria alimentară. Levente şi-a început afacerea imediat după terminarea facultăţii, în 2000. A lucrat puţin timp ca angajat la o firmă din domeniu alimentar în Târgu Mureş, după care a decis că poate face lucrurile mult mai bine, pe cont propriu.

Acum nouă ani, când a înfiinţat compania Supremia, avea doar 24 de ani. Nu avea suficienţi bani pentru a întreprinde un business, aşa că s-a împrumutat de la cămătari. O altă parte din investiţia iniţială a provenit de la soţia sa, care ulterior i-a devenit şi parteneră în afacere. Costurile totale de la începuturile „Supremia“ au fost de 30.0000 de euro. Condimentele - soia, amidoane şi alte comodităţi pentru industria alimentară – le-a importat, pentru început.

Levente poate fi găsit o dată pe săptămână, sâmbăta, în laboratorul companiei. Aici îşi studiază cu atenţie „prafurile“, pe care le mixează în laboratoarele sale pentru a da gust maionezei sau ketchup-ului din hipermarketuri. Compania Supremia îşi desfăşoară acum activitatea pe un hectar în localitatea Sântimbru (de lângă Alba-Iulia). În circa doi ani îşi va reloca sediul pe cele cinci hectare achiziţionate de Levente pe centura oraşului Alba.

Antreprenorul a obţinut o finanţare de două milioane euro de la  FEADR (Fondul European  pentru Dezvoltare Rurală) pentru o investiţie de opt milioane de euro. „Proiectul aşteaptă acum deblocarea creditelor pentru că nu pot rambursa în 2-5 ani. Durează doi ani până îmi iau banii“, explică Levente.

Omul de afaceri este în prezent şi project manager la fabrica de conserve de carne de la Oiejdea – Prefera Foods. „Pentru ei dezvolt produsele, fac studii de piaţă“, explică Levente despre activitatea la compania recent înfiinţată (anul 2008).

Colecţionar de vinuri

Bara Levente are două fete, de un an şi respectiv de 4 ani. Mai deţine, împreună cu soţia, restaurantul Preciosa din Alba Iulia (cu câteva camere de hotel), pentru care a investit 1,08 milioane euro. „Sunt un colecţionar înfocat de vinuri. La Preciosa am o vinotecă veritabilă“, spune antreprenorul.

Fiind un om de afaceri, preferă să locuiască într-un apartament, aproape de lumea zbuciumată a oraşului. Însă atunci când doreşte să se relaxeze, alege să fugă peste weekend la ţară. Vacanţele şî le petrece în Austria sau în Italia, la schi. Încearcă să fugă mereu în concediu împreună cu cei doi copii ai săi, de care nu se desparte niciodată.

Carte de vizită

- Om de afaceri din Alba Iulia
- acţionar la compania Supremia
- Avere 10 - 12 mil euro (locul 400 în Forbes 500 Miliardari)
- Domeniul de activitate: industrie alimentară
- Vârstă: 33 de ani