Coronavirusul ar putea lăsa pe drumuri 400.000 de români. Patronatele cer scutiri şi amânări de taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele economice generate de coronavirus ar putea lăsa pe drumuri 400.000 de români, dacă Guvernul nu ia urgent măsuri privind aplicarea unor scutiri şi amânări de taxe, au informat miercuri patronatele din turism şi restaurante.

Astfel, patronatele din turism şi restaurante solicită Guvernului scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru lunile martie, aprilie şi mai, cu posibilitatea prelungirii la 6 luni în cazul extinderii crizei; amânarea TVA şi a taxelor locale pentru operatorii din turism aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi, ca şi formă de creditare cu dobândă zero a industriei turismului; plata imediată a datoriilor statului către operatorii de turism - plata contribuţiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, TVA de recuperat, ca şi plăţile facturilor de prestări servicii pe care diverse instituţii ale statului le au de făcut către operatorii de turism; asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului.

"În situaţia în care fenomenul coronavirus se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp, estimăm că în lipsa unor măsuri de susţinere din partea autorităţilor vom asista în scurt timp la insolvenţe, falimente şi concedieri. După analizele noastre primare, circa 20% din cei 400.000 de angajaţi din turism vor rămâne fără loc de muncă în cazul în care această situaţie va dura mai mult de o lună", se menţionează în comunicatul remis miercuri de patronatele din turism şi restaurante.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), Dragoş Anastasiu, a solicitat Guvernului să aprobe măsurile transmise de patronatele din turism şi restaurante, indicând pericolul pierderii a sute de mii de locuri de muncă din domeniu.

"Ştiţi că statul este co-acţionar în toate companiile. Este stake-holderul care primeşte cei mai mulţi bani din fiecare companie, mai mult decât acţionarii de la Registrul Comerţului. Şi cred că acesta este momentul în care toţi acţionarii firmelor, inclusiv statul român, trebuie să facă eforturi. Noi (patronatele din domeniu, n.r.) le facem deja. Şi statul trebuie să le facă, nu are încotro. De data asta nu are încotro, dacă nu vrea să se trezească cu 400.000 de şomeri", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Reprezentanţii patronatelor din turism şi restaurante urmează să se întâlnească, miercuri după-amiaza, cu reprezentanţii Guvernului, pentru a discuta situaţia economică a companiilor din domeniu.

Solicitările reprezentanţilor din turism au fost transmise presei, miercuri, de către preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România - Călin Ile, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană - Dragoş Anastasiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a agenţiilor de Turism din România - Nicolae Demetriade, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România - Dragoş Petrescu, şi alte organizaţii din domeniul turistic.