Comisia Europeană lansează o procedură de infringement împotriva României din cauza promovării produselor româneşti în supermarketuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a lansat miercuri o procedură de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianţi să asigure 51% din oferta de alimente de la producători români.

Comisia a decis miercuri să trimită o scrisoare de întârziere României, pe motiv că legea naţională privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole şi alimentare încalcă legislaţia europeană.

România a impus marilor comercianţi cu amănuntul să achiziţioneze cel puţin 51% din produsele alimentare şi agricole de la producători locali. Potrivit Comisiei, această condiţie ridică îngrijorări cu privire la respectarea liberei circulaţii a mărfurilor.

Această lege le cere de asemenea producătorilor să promoveze produsele de origine românească, restricţionându-şi decizia comercială privind produsele pe care le oferă, ceea ce contravene libertăţii de stabilire.

Potrivit legislaţiei europene, restricţii privind aceste libertăţi sunt premise numai când există o nevoie justificată de a proteja interesul public major, precum sănătatea publică, şi măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puţin restrictive.

Comisia Europeană argumentează că România nu a adus nicio dovadă că măsurile luate sunt justificate şi proporţionale.

Autorităţile române au la dispoziţie două luni să răspundă argumentelor prezentate de Comisie.

„Confirm că azi ne-a fost comunicată deschiderea procedurii de infringement, pe care nu o privesc ca pe o tragedie. Salutăm această dezbatere unde sunt prezenţi toţi actorii interesaţi pe acest subiect. Procedura de infringement trebuie privită în acest context al dezbaterii, ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător tuturor exigenţelor Comisiei Europene. Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o deţinem în materie, suntem la dispoziţia colegilor din Ministerul Agriculturii şi a comisiilor din Parlament, în scopul de a avea un cadru legal cât mai bine articulat şi care să răspundă atât intereselor economice, cât şi exigenţelor europene", a declarat Horaţiu Radu, agentul guvernamental pentru CJUE, în cadrul unei dezbateri la Parlament, potrivit Digi24.

La rândul său, Gabriela Creţu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a declarat că „este necesară o ameliorare a legii” în urma declanşării procedurii de către Comisia Europeană.

Parlamentul a aprobat, pe 8 iunie, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 11 iulie, o serie de modificări la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care obligă marile magazine să vândă în proporţie de 51% alimente din producţia internă.