Cîţu, despre plafonarea preţurilor la energie electrică: Trebuie să ne asigurăm că nu vom afecta investiţiile companiilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Florin Cîţu a participat joi la o dezbatere pe tema plafonării preţului la energie versus compensarea facturilor la elecricitate, organizată de DC News.

Întrebat dacă se ia în calcul implementarea celor două măsuri simultan, premierul a spus că în mod sigur compensarea facturilor „va merge mai departe”, facturile vor fi compensate pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie.

„În acest moment vreau să mă asigur că ce vom face pe partea de compensare va fi clar şi rapid.  Încă analizăm posibilitatea de a plafona preţul la gaze, dar trebuie să fim foarte atenţi. România este producător de energie electrică şi de gaz şi trebuie să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiţii ale companiilor.

Dar dacă la nivelul UE se vorbeşte de plafonare, România nu poate face altfel. Trebuie să ne concentrăm pe partea de compensare, să poată fi folosit şi în alte situaţii excepţionale pe viitor”, a spus premierul.

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de OUG care prevede plafonarea temporară (fără a preciza însă perioada) a preţurilor la energie.

Proiectul de OUG are 56 de pagini şi transpune „corect şi complet” în legislaţia naţională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi care include, printre altele, dispoziţii privind modul în care autorităţile pot interveni în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei pentru clienţii casnici, desemnaţi vulnerabili sau nu, precum şi pentru IMM-uri.

"În scopul unei perioade de tranziţie în care să se instaureze sau să menţină o concurenţă efectivă între furnizori în ceea ce priveşte contractele de furnizare a energiei electrice şi să se ajungă la o stabilire a preţurilor cu amănuntul pe deplin eficace, bazată pe piaţă, pentru energia electrică, Guvernul, la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică", mai stipulează draftul de OUG. 

Şi acest tip de intervenţie trebuie să fie notificat Bruxelles-ului şi să respecte condiţiile enumerate mai sus.

Principalele reglementări

Prima plafonare a preţurilor ar putea avea loc la 3 luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

Pe de altă parte, noua lege a energiei ar prevedea posibilitatea preţurilor variabile („preţuri dinamice”) pe perioada de valabilitate a unui contract. Astfel că tarifele ar putea creşte (sau scădea) în funcţie de evoluţiile pieţei.

Totodată sunt prevăzute şi alte modificări ale pieţei cerute de furnizori, inclusiv pentru a putea administra riscurile prin instrumente derivate. 

Plafonarea preţurilor va fi temporară

Guvernul va trebui să aştepte propunerea Autorităţii în Energie (ANRE) şi a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi să aibă avizul Consiliului Concurenţei pentru a „interveni în formarea preţurilor, pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”.

Plafonarea se poate decide, de fapt, pentru toţi clienţii casnici, ca şi pentru microîntreprinderi.

Guvernul, „la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”.

Intervenţia se va face „după notificarea Comisiei Europene a acestor măsuri în termen de o lună de la adoptarea acestora”, potrivit proiectului de OUG.

    

Mai multe pentru tine:
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Marcel Ciolacu îl susţine pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general NATO ca cetăţean. Nu ca premier, nici ca preşedinte PSD
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă