Cine este adevăratul beneficiar al plafonării preţului gazelor, prin OUG 114

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversata Ordonanţă 114, care prevede, printre altele şi plafonarea preţuli gazelor naturale la 68 lei ar fi fost emisă cu un anumit scop, după cum a recunoscut chiar ministrul Energiei Anton Anton.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, ministrul sugerează că principalii beneficiari ar fi consumatorii finali, cetăţeni de rând, scrie economica.net.

„Domnule Comisar

Elaborarea OUG 114/201, referitoare la modificarea unor acte normative, prin care se prevede plafonarea preţurilor de achiziţie a gazelor şi energiei electrice, pentru a controla efectele negative asupra consumatorilor casnici, are următoarele considerente:

- lipsa unui cadru legislativ pentru sprijinul consumatorilor vulnerabili

- gradul de sărăcie al consumatorilor vulnerabili

- nefuncţionarea legislaţiei primare/secundare prin care să funcţioneze mecanismele de auto-reglare specifice unei pieţe complet liberalizate”, se arată în scrisoarea trimisă de Anton Anton.

„Dacă preţurile  angro de la Bursa Română de Mărfuri din contractele încheiate în primul trimestru al anului, mai ales pentru gazul livrat în perioada octombrie 2018-martie 2019 erau aproape de preţul de 72 lei/MWh, preţ care era înregistrat la momentul liberalizării (1 aprilie 2017), după o perioadă de lipsă de cantităţi ofertate în timpul verii, preţurile pe piaţa angro au crescut rapid la nivelul pieţelor europene (120-125 lei/MWh), începând cu septembrie 2018”, se mai arată în document.

Documentul publicat de economica.net sugerează şi că introducerea preţurilor reglementate la energie şi plafonarea preţurilor la gaze s-a făcut doar pe baza poziţiei grupurilor mari din zona de distribuţie-furnizare, mai ales de gaze, nu şi a producătorilor de gaze şi electricitate, la care statul român este acţionat integral (în proporţii variabile) şi care sunt cei mai afectaţi de ordonanţă. Cei doi furnizori mari de gaze sunt grupul francez Engie şi cel german E.On.