Borza: Hidroelectrica iese din insolvenţă în 8 iunie. Listarea, în toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borza declara recent că Hidroelectrica valorează între 5 şi 7,5 miliarde euro FOTO Marian Iliescu

Producătorul de energie Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă, cel mai probabil, la 8 iunie, iar listarea pe bursă a companiei va avea loc în luna noiembrie, potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

Compania de stat, una dintre cele mai profitabile din ţară, a fost în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2013, dar a reintrat în procedură de reorganizare judiciară în februarie 2014.

“Probabilitate de 99% ca pe 8 iunie judecătorul sindic să pronunţe sentinţa de închidere a procedurii insolvenţei. Listarea ar putea avea loc, conform calendarului, în noiembrie 2016″, a afirmat Borza, pentru News.ro.

Avocatul a făcut un bilanţ al celor patru ani de insolvenţă şi afirmă că de la o companie supraîndatorată, cu datorii de 1,2 miliarde euro în 2012, Hidroelectrica este acum o companie cu un bilanţ sănătos.

“Vorbim de o societate care a trecut de la 170 milioane euro pierdere la o EBITDA de 63% din cifra de afaceri, fiind cea mai profitabilă companie din România, cu un profit operaţional de 500 milioane euro în fiecare an. E o societate care în ultimii trei ani, deşi aflată în insolvenţă, a dat dividende acţionarilor, ceea ce reprezintă o premieră mondială”, a mai spus Borza.

Astfel, din profitul aferent anului 2015, Hidroelectrica acordă dividende de 675,1 milioane lei, din care statul, principalul acţionar, încasează dividende de 540,4 milioane lei.

“E o companie supersolvabilă, insolvenţa a arătat adevăratul potenţial şi valoare al companiilor statului. Insolvenţa Hidroelectrica se poate constitui într-un cumul, într-un manual de bune practici şi pentru celelalte companii ale statului care vor să se restructureze, să se reformeze, să îşi optimizeze costurile, să se modernizeze, să se eficientizeze”, a menţionat Borza.

Borza declara recent că Hidroelectrica valorează între 5 şi 7,5 miliarde euro, sumă rezultată prin multiplicarea de 10-15 ori a profitului EBITDA (rezultatul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare), care s-a ridicat la 500 milioane euro în ultimii doi ani şi urmează să fie atins şi în 2016.

În urma listării companiei, statul ar putea încasa pentru pachetul de 15% din acţiuni pe care îl deţine între 750 milioane de euro şi 1 miliard de euro, afirmă reprezentantul administratorului judiciar.