Analiştii anticipează în continuare deprecierea leului şi majoarea ratelor de dobândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii financiari anticipează în continuare deprecierea leului în următoarele 12 luni şi majorarea ratelor de dobândă la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), se arată într-un sondaj efectuat de CFA România. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut pentru a cincea lună consecutiv.

„Sunt de remarcat anticipaţiile de majoare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 98%, şi respectiv 93% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie”, precizează CFA. 

Astfel rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 2,63%, iar yield-ul la obligaţiunile suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 4,04%. 

În ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, acesta a scăzut în octombrie faţă de luna anterioară, la valoarea de 43,4 puncte, cea mai scăzută valoare din aprilie 2013. 

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii, şi la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie. 

Sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru salarii, rată inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului. 

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (UŞA), organizaţia având peste 180 de membri.

Mai multe pentru tine:
Stadiul lucrărilor la centura de ocolire Timișoara-Sud. Muncitorii vor lucra de 1 Mai și vor fi liberi de Paști FOTO
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Dubai va continua planul de extindere a aeroportului Al Maktoum în valoare de 35 de miliarde de dolari
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă