Alstom confirmă că a discutat cu autorităţile din România pe tema testării unor trenuri cu hidrogen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Alstom

Alstom Europa şi autorităţile române au purtat discuţii în vederea testării unor trenuri cu hidrogen, a confirmat, miercuri, Gian Luca Erbacci, preşedintele companiei, în cadrul unei conferinţe, informează HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, declara pe 23 martie că România vrea să testeze trenurile cu hidrogen, fiind vorba de o tehnologie nouă şi promiţătoare.

Conform Hotnews.ro, Alstom este singurul producător european de trenuri cu hidrogen şi va livra în ţări precum Germania, Italia şi Franţa. Alstom a început în 2014 lucrul la trenurile pe hidrogen, cel mai cunoscut model al său fiind Coradia iLint. Compania are o comandă de 41 de trenuri din Germania şi primele vor intra în circulaţie la început de 2022.

Cele mai rapide trenuri cu hidrogen ale companiei ating 140 km/h şi au o autonomie de 1.000 km.

Alstom prezintă trenurile cu hidrogen ca fiind o soluţie pe rutele unde ar fi scumpă electrificarea (1 - 3 milioane euro/km) şi unde lucrările de electrificare nu ar fi justificate de traficul foarte redus.

Ţările care care au testat trenuri pe bază de hidrogen sunt Olanda, Germania, Austria, Franţa şi Italia.

Trenurile pe hidrogen vor rămâne de nişă, fiindcă, deşi sunt ecologice şi silenţioase, sunt mult mai scumpe decât trenurile electrice. În plus, hidrogenul ocupă un volum mult mai mare decât dieselul şi deci un tren pe hidrogen nu are o autonomie mare şi nici nu sunt fezabile pentru viteze de peste 140 km/h. Trenurile pe hidrogen sunt potrivite pentru rute de până la 120 km.

Declaraţiile ministrului Drulă despre trenurile pe hidrogen

„Aş vrea să dezvoltăm un proiect de trenuri pe hidrogen şi am avut discuţii cu industria, dar m-aş bucura să fim „early-adopters”, ca să folosesc un termen din domeniul start-up-urilor de IT, adică să luăm o tehnologie în fază incipientă. Asta ne-ar permite să folosim bani europeni şi să atingem obiectivele globale europene în ceea ce priveşte emisiile de carbon”, a spus ministrul.

”Ne-ar putea ajuta şi să dezvoltăm o industrie şi cred că cel mai bine, dincolo de strategii, vorbe şi hârtii, este când o faci prin exemplu. O să folosesc o expresie: „când vede olteanul girafa”: când vom vedea trenul pe hidrogen, când vom merge cu el şi vom vedea că este o tehnologie fezabilă şi în operare, cred că asta va contribui la promovarea acestei tehnologii”, a spus ministrul.

Mai multe pentru tine:
Andrew Tate, acuzat că și-a bătut iubita în timpul actului sexual, în Beverly Hills. Schimb halucinant de mesaje: „Chiar îmi place să te lovesc, mă simt bine când fac asta. Ce rost are dacă nu te bat și nu te las însărcinată”
Doi vloggeri români au dezvăluit cât costă, de fapt, viața în Thailanda. De câți bani ai nevoie pentru cazare și mâncarea, pe lună: „Am făcut un calcul și o să vă spunem exact sumele”
Un manual despre cum se dă o lovitură de stat
Cartofi dulci aromați. Ce mirodenii îi fac demni de un masterchef?
A murit Cornel Zamfirescu, pilotul de motorsport. A devenit celebru pentru cursele de raliu pe zăpadă cu Dacia 1310
În cât timp se detoxifică ficatul de alcool?
5 zodii care își schimbă viața după Paște. Berbecii și Peștii au parte de un nou început și o serie de evenimente surprinzătoare
A lăsat uniforma militară și a luat bikinii! Prințesa Leonor a Spaniei a apărut în costum de baie la plajă, într-o locație inedită
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Pentru ce este al treilea sertar al unei mașini de spălat rufe și când se folosește
Episcopia Oradiei, aflată în centrul unui scandal de pedofilie, anunță părintele Ciprian Mega. Cine este preotul pedofil?: „Victimelor li s-a spus că, având în vedere că ne aflăm în Postul Paștelui, este o perioadă de reflecție și iertare”